Робота вночі провокує рак і діабет

Робочі нічні зміни раніше вже пов'язали з збільшеним ризиком другого типу діабету, серцевими нападами і раком, повідомляє Raut.ru.
За твердженням експертів, рівень, швидкість і ступінь тяжкості такого пошкодження, що розвивається при недосипанні та тривалому нічному пильнуванні, не стало, проте, сюрпризом.
Людський організм володіє власним природним ритмом або внутрішнім годинником, який підказують нам, коли варто лягати спати, а коли можна залишатися активним протягом дня. У дослідження, що з'явилося в журналі Proceedings Національної академії наук, були залучені 22 людини, які піддавалися впливу змінної роботи, в тому числі і нічним змінам.
Проведений аналіз крові показав, що 6% генів були точно запрограмовані залишатися більш-менш активними в специфічний час доби. Однак, після того, як волонтери відпрацювали нічну зміну, такий генетичний механізм був загублений, тобто внутрішній годинник попросту збився.
Як пояснює доктор Саймон Арчер, більше 97% ритмічних генів перестають слідувати синхронізації при порушенні нормального часу сну, що дійсно може пояснити погане самопочуття при різкій зміні часових поясів або при роботі за змінами.
В цей же час ще один дослідник, професор Дерк-Жан Дійк, стверджує, що абсолютно кожна тканина організму має власний ритм, який втрачається при перетасуванні нічної та денної змін; за його словами, всі органи в такий момент починають жити за своїм індивідуальним розкладом і не збігаються з ритмом мозку, що створює ситуацію тимчасового хаосу.

www.focus.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад