Як в Україні зростає безробіття

Юрія Гуцалова, фахівця з логістики компанії «Хімінтех», що поставляє енергетичне обладнання, скоротили в квітні. «Замовлень дуже мало, тому мене попросили «на вихід», - говорить Гуцалов. За минулий місяць професійний логіст так і не знайшов роботу, пропозиції від роботодавців практично не надходять.
У колишнього інженера будівельної компанії «К.А.Н. Девелопмент» Ігоря Перевали схожа історія: частина проектів заморожена, роботи немає. Керівництво пообіцяло знову найняти його, як тільки налагодиться ситуація в країні.
За даними інтернет-порталу з підбору кадрів rabota.ua, у січні - березні число резюме шукачів збільшилася більш ніж удвічі в порівнянні з першим кварталом 2013-го, причому найбільший сплеск спостерігався в адміністративній, торгівельній, будівельної та рекламної сферах.
Поки скорочення торкнулися в основному середнього та малого бізнесу, великий тільки «розгойдується». Так, згідно щоквартального опитування аудиторської компанії E&Y, у січні - березні цього року п'ять з п'ятдесяти великих компаній вже скоротили співробітників, ще шість мають намір зробити це в другому кварталі. Негативний тренд очевидний: на початку року скорочення планували лише три з них.
Персональна чистка
Звільнення стосуються в основному компаній, що залежать від внутрішнього споживчого попиту, зростання якого стрімко сповільнюється. Згідно з даними Держкомітету статистики, в першому кварталі 2014-го товарообіг в Україні зріс лише на 2,3%. Роком раніше - на 8,6%.
Фокус опитав кілька десятків дрібних і середніх компаній різного профілю, від торгових до виробничих. Їхні керівники відзначили падіння продажів на 10-30% з початку року. Особливо сильно дісталося бізнесу на сході країни. За словами директора донецького агентства нерухомості «Парк Авеню» Олени Маленкова, покупців зараз майже немає.
«За останні два місяці ми втратили близько половини клієнтів. У травні ми ще заробимо гроші, але з червня потрапляємо в зону невизначеності», - розповідає керуючий партнер донецького digital-агентства AdFactory Енріке Менендес.
Інтернет-бізнес взагалі переживає не кращі часи. «З початку року продажі впали на 30%, - говорить HR-директор сайту з продажу одягу LeBoutique Анжела Савченко. - Довелося перевести дві служби компанії на неповний робочий день, 15% персоналу звільнити». За даними порталу Prom.ua, зараз активно оптимізують і скорочують витрати в кожній третій інтернет-компанії.
Великі офлайнові магазини запевняють, що криза їх не торкнулася. «За підсумками першого кварталу ми зберегли продажі на рівні минулого року», - заявили Фокусу в мережі будівельних гіпермаркетів «Нова лінія». Мережа електроніки Comfy навіть дещо наростила обороти - щоправда, в основному за рахунок продажу товару, закупленого ще за старими, преддевальваційними цінами.
Втім, за словами директора дизайнерської компанії IDNT Миколи Чумака, що обслуговує споживчий сектор, деякі роздрібні мережі зараз активно звільняють продавців-консультантів - скорочення штату доходить до 15% персоналу.
Не весело і у будівельників. За оцінками власника агентства нерухомості ARPA RealEstate Михайла Артюхова, тільки в Києві тимчасово призупинили роботу на частини об'єктів близько 20% компаній. «Забудовники дійсно скорочують штати», - підтверджує голова Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.
У банківській сфері те саме. «Про кадрові чистки в нашому банку говорять з початку року, тільки в моєму відділенні звільнили понад десять осіб. В інших відділеннях співробітників також скорочують», - розповів Фокусу на умовах анонімності IT-фахівець UnicreditBank. Втім, у самому банку стверджують, що масових звільнень немає. «Банк не проводив масштабного скорочення мережі, а просто оптимізує свою діяльність», - запевнив Фокус координатор проекту з оптимізації в UniCreditBank Олексій Проценко.
Проте у неформальних бесідах банкіри визнають, що через відтік депозитів і проблеми у східному регіоні частину людей дійсно доводиться звільняти. В основному співробітників бек-офісів: економістів, маркетологів, піарників, секретарів.
Безробіттю бій
Держкомітет статистики поки не бачить масових звільнень. За його даними, зареєстроване безробіття в Україні навіть скорочується: з 1,9% у лютому до 1,8% у березні (512,8 тис. осіб). Втім, реальне безробіття як мінімум втричі вище: за підсумками минулого року, за методологією Міжнародної організації праці, воно склало 7,7% працездатного населення, або 1,5 млн осіб. Щоправда, за прогнозами економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, до кінця року безробіття в Україні зросте незначно - на 1-1,5%. «Зараз, як і в 2009-му, люди готові працювати на будь-яких умовах», - пояснює свій прогноз економіст.
Насправді далеко не всі компанії, стикнувшись з фінансовими труднощами, відразу звільняють людей. «Для початку ми спробували скоротити змінні витрати (залежать від обсягів випуску продукції. - Фокус), відмовилися від премій», - розповідає власник компанії з реалізації вторинної полімерної сировини Lion-Group Вадим Мороз. Та й, за словами Чумака з IDNT, нинішня ситуація в бізнесі таки відрізняється від 2008-2009 рр.., Коли по домівках відправляли цілі відділи продажів або маркетингу. «Багато наших клієнтів сприймають поточну ситуацію швидше як тимчасову політичну кризу, ніж затяжну економічну, і просто намагаються перечекати її», - пояснює Чумак.
А деякі підприємці, стикнувшись з падінням попиту усередині України, подумують про розширення бізнесу в інших, більш благополучних країнах - із збереженням штату українських співробітників. Так, середніх розмірів київське туристичне агентство збирається відкрити офіс в Грузії і перевезти туди ключових співробітників. «Клієнти в Києві зараз на вагу золота, - каже директор з маркетингу турфірми, попросивши не згадувати назву компанії. - Проте в Грузії вони є, до того ж законодавство цієї країни в не проти безперешкодного створення бізнесу».

www.focus.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад