Криза в Україні не вплинула на іноземних фахівців

А якщо говорити про іноземні корпорації, то вони працюють тільки над раніше ініційованими проектами. Інвестори обмежили свою фінансову активність, чекаючи стабілізації. У зв'язку з цим перед багатьма іноземними фахівцями, які працюють в Україні, виникло питання - залишатися чи їхати з нестабільної країни. Про те, чи не біжать з України експати та чи не змінилися умови їх роботи, дізнавався UBR.ua.
Масової "втечі" немає
Іноземці як працювали, так і працюють в Україні. Очевидно, в кризовий час компанії ще більше зацікавлені утримувати професіоналів.
"Якоїсь серйозної міграції ми не спостерігаємо, може, є якісь поодинокі випадки від'їздів, пов'язаних з ситуацією в країні, але масової "втечі" вже точно не відбувається. Напевно, це можна пояснити тим, що людина, яка спочатку погодилася на такі кардинальні зміни у своєму житті, більш ризикова і менш чутлива до подій, що відбуваються в не рідній для неї країні", - говорить генеральний директор Brain Source International Андрій Кривокоритов.
Директор з розвитку бізнесу компанії Newbreed Ірина Моргуліс відзначає, що вся трудова міграція з і в Україну проходить як звичайно. "Звичайно, ті, хто жодного разу не був в Україні, більш насторожено і ретельно досліджують, чи варто приїжджати в країну", - говорить вона.
Та й потім, додає Андрій Кривокоритов, експатам в емоційному плані десь навіть легше, адже вони розуміють, якщо ситуація стане більш напруженою, вони просто виїдуть додому (або в інший регіон). Найважче тим, хто розуміє, що їхати в разі чого нікуди.
Водночас, контент-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна розповідає, що офіційне працевлаштування експата - процедура досить складна, сполучена з великим пакетом документів. Тому багато компаній прагнуть "націоналізувати" топ-менеджмент, на який найчастіше запрошують іноземців, якщо тільки головний офіс не дає жорсткої установки на наявність іноземців як контролюючих осіб.
"Більшість іноземців мають довгострокові контракти, які складно припинити достроково, якщо це не пов'язано з форс-мажорними обставинами. Але і переглянути їх - теж завдання не з легких - це довгостроковий процес узгоджень. Тому я думаю, що поки кількість експатів навряд чи різко зміниться", - вважає експерт.
Що стосується заробітних плат, як зазначив Андрій Кривокоритов, кардинальних змін не відбулося, тому що левова частка іноземних менеджерів працює в м. Києві, де ситуація в цілому спокійна.
Чого очікувати після виборів
"До традиційно обережного інтересу іноземних інвесторів до українського ринку (великий 45-мільйонний ринок практично в центрі Європи) зараз додалося зміцнення надії, що він стане нарешті більш цивілізованим, прозорим і передбачуваним. А отже, можна сподіватися, що участь іноземного капіталу на нашому ринку буде більш вагомою, мова як про фінансовий, так і про людський капітал", - пояснює генеральний директор.
Головне, на його думку, щоб ситуація нормалізувалася по всій території країни, були проведені необхідні реформи. Важливим фактом у цих процесах є минулі президентські вибори.
"Якщо ситуація кардинально зміниться - тоді можна говорити про їх зміну. ​​Наприклад, якщо бізнес-клімат покращиться, і на український ринок прийдуть нові іноземні компанії, в більшості з них "першопрохідці" топ-менеджменту - експати. І навпаки, якщо ситуація погіршиться і бізнеси будуть згортатися - відповідно, і експати будуть залишати Україну", - зазначає Тетяна Пашкіна.
Враховуючи, що іноземних фахівців залучають у разі погіршення становища компанії на ринку і в кризові періоди, коли необхідно налагодити та реанімувати основні процеси або запустити новий проект, можна припустити, що після стабілізації в Україні чисельність експатів виросте.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад