Українські IT-компанії активно вкладають в навчання своїх співробітників

Крім того, ця категорія професіоналів традиційно може розраховувати на високу матеріальну винагороду. Однак в умовах кризи роботодавці все більше приходять до того, що ставки потрібно робити на нематеріальне заохочення співробітників. Чи змінилися інструменти нематеріальної мотивації за останній час, і на які бонуси можуть розраховувати IT-шники сьогодні, - дізнавався Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна.
Роботодавці вже давно балують IT-фахівців різноманітними приємними бонусами: починаючи c молока і печива і закінчуючи корпоративними кредитами на вигідних умовах. Однак аналіз вакансій показує, що компанії змушені виявляти креативність і пропонувати все нові і нові "приманки" для залучення кращих фахівців.
По-перше, як і минулого року, в більшості вакансій пропонують зручне розташування офісу, комфортне робоче місце, а також безкоштовну парковку з достатньою кількістю місць. Цей набір доповнений оплатою мобільного зв'язку, забезпеченням співробітника особистим ноутбуком, а також наявністю в офісі зони відпочинку. Крім кухні, все частіше у вакансіях з'являється згадка про власне кафе. Співробітникам гарантують чай, каву, соки, фрукти, йогурти і червону ікру по святах. Але в порівнянні з попереднім роком мова про повну або навіть часткову компенсацію обідів не заходит.
На що дійсно IT-компанії воліють витрачати гроші, так це на навчання своїх співробітників. Працівникам пропонуються частково або повністю оплачені тренінги та семінари в області кращих практик розробки ПЗ, управління проектами, а також курси англійської та німецької з носіями мови. Також роботодавці роблять акцент на отриманні відповідних сертифікатів, за допомогою яких співробітники і надалі зможуть підтверджувати свої знання та навички. Іноді обіцяють літні навчальні програми для дітей співробітників.
Застосувати знання іноземної мови професіонали в сфері IT зможуть під час поїздок за кордон (Європа, США, Росія). Примітно, що під поїздками маються на увазі не тільки відрядження, але й навчання за межами країни, можливість участі в міжнародних конференціях і навіть переїзд на тривалий термін.
Як і раніше, роботодавці пропонують кандидатам індивідуальний план професійного розвитку та консультації особистого радника з питань кар'єри. У зв'язку з тим, що багато компаній переживають не кращі часи, шукачам цього року також пропонується участь в кадровому резерві. Таким чином, роботодавець гарантує, що цінні кадри не залишаться без уваги і будуть працевлаштовані або підуть на підвищення, коли ситуація на ринку покращиться.
Ще одним бонусом є гнучкий графік роботи, який передбачає не тільки роботу поза офісом, змінний графік, але і лояльне ставлення до запізнень в розумних межах. Також новинкою цього року можна вважати наявність в компаніях кількох проектів на вибір, які, на думку роботодавців, претендують на світове значення і унікальність. Все так само вітається ініціатива і креативний підхід співробітників, однак для спрощення завдань надається можливість використовувати готові напрацювання колег. Більше того, обіцянки підвищити продуктивність праці підтверджуються наявністю в компаніях кращих програмних продуктів, використанням новітніх технологій і сучасного обладнання. Цікаво, що в деяких IT-компаніях є навіть ігрові приставки, а геймерів заманюють можливістю ознайомитися з новинками ігор до виходу їх на ринок.
Також широким залишається набір соціальних гарантій. Сюди, як і раніше, входять офіційне працевлаштування, оплачувана відпустка та лікарняні, страховий поліс. Огляд деяких вакансій свідчить, що роботодавці не проти переманити кращого співробітника з інших регіонів, про що говорить передбачений у компаніях релокейшн пакет. Для цього обіцяють сприяти в пошуку житла та сплатити перший місяць проживання на новому місці. Крім традиційної медичної страховки для співробітників та їхніх дітей, а також наявності свого доктора, іноді окремим пунктом прописують програми захисту здоров'я, у тому числі стоматологічні та спортивні програми, а також оплата лікування співробітників в кращих медичних центрах.
Крім цього, компанії намагаються підтримувати спортивні хобі сотрудніков. Як і минулого року, часто оплачують абонемент в тренажерну залу. Але тепер на вибір співробітникам пропонують також басейн, йогу або танці. Нерідко зустрічаються вакансії, в яких зазначено наявність власних тренажерних залів з ​​різними пристосуваннями для настільного тенісу, футболу, пейнтболу та більярду. Відмінним способом налагодити взаємодію в колективі і розвинути командний дух є проведення виїзних спортивних змагань.
Як і колись, особливу увагу роботодавці звертають на міжособистісні відносини в колективі і дотримання корпоративної культури в компанії. Шукачам обіцяють не тільки дружну, веселу та теплу атмосферу, але також роботу в сильній команді професіоналів, провідних фахівців галузі. Також трапляються вакансії, в яких додатковим плюсом вказані відсутність чіткої ієрархії в компанії, низький контроль дій з боку начальства, вільне і невимушене спілкування з колегами. Водночас кандидатів запевняють, що і колеги, і начальство завжди прийдуть на допомогу, якщо виникнуть труднощі. У майбутніх співробітників буде можливість налагодити відносини з товаришами по службі під час корпоративних свят, спільних сніданків та кава-пауз.
Цікаво, що у вакансіях останніх місяців все частіше з'являються загальні характеристики: "стабільна компанія", "велика, успішна організація", "компанія-лідер", "з 2009 року компанія не втратила жодного співробітника". Такі формулювання покликані вселити довіру шукача до роботодавця, зробити акцент на гарантіях стабільності. Можна пояснити цю тенденцію також наростаючим останнім часом побоюванням з боку шукачів "нарватися" на недобросовісного роботодавця.
Дослідження проведене на основі аналізу бази даних вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua в Україні в січні-квітні 2014 року.

www.ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад