Зарплата співробітників провідних компаній України за рік виросла на 9%

"Незважаючи на економічну та політичну нестабільність в країні ринок праці залишається досить жвавим і активним: компанії продовжують переглядати компенсаційні пакети та інвестувати в навчання та розвиток співробітників. Більше того, в 2014 році компанії планують підвищувати рівні заробітних плат і збільшувати кількість персоналу", - повідомляє Ольга Горбановська, партнер, керівник групи Human Capital компанії EY в Україні.

Що стосується структурування оплати праці, близько 37% компаній-учасниць огляду вже використовують грейдингову структуру, ще 36% запланували її впровадження на наступний рік. Більшість компаній, що вже мають грейдингову структуру, використовують одну структуру для всіх співробітників (це зазначили 78% опитаних), тоді як 22% компаній застосовують різні структури для різних категорій персоналу.

Пріоритети кадрової політики в 2014 році
Серед основних пріоритетів кадрової політики на 2014 рік учасники огляду зазначили управління ефективністю, а також навчання та розвиток персоналу (у тому числі дистанційне навчання). Іншими важливими питаннями для компаній є підбір персоналу, стимулювання й утримання, а також побудова грейдингової структури оплати праці.

Кадрові політики та практики

В цілому пакет пільг, що надаються компаніями, залишається стабільним в останні роки. Найбільш поширеними пільгами є медичне страхування, автомобілі компанії та мобільний зв'язок.

У 2013 році частка компаній-учасниць, що надають корпоративні автомобілі співробітникам, майже не змінилася і становить 82% (у 2012 році - 85%). Згідно з даними дослідження, 94% учасників пропонують своїм співробітникам можливість користування мобільним зв'язком, з яких 76% надають апарат і більше половини (69%) оплачують розмови по мобільному телефону з певним лімітом. При цьому ліміт витрат на мобільний зв'язок на одного співробітника становить від 100 до 1000 грн в залежності від посади в компанії.

У 2013 році кількість компаній-учасниць, які надають медичне страхування, склала 79%. Ще 22% компаній надають співробітникам медичну допомогу поза межами медичного страхування. До стандартних послуг, які включені до пакету медстрахування, цього року додалися вакцинація (62%), вітамінізація (55%), імунізація (33%) і ведення вагітності (39%). При цьому середня сума річного внеску на страхування співробітників середньої, професійної і допоміжної ланки значно зросла й може досягати 3600 гривень по медіані в залежності від категорії співробітника (у порівнянні з 2800-3400 гривень в 2012 році). Для вищого та старшого керівництва цей показника склав близько 4800 гривень по медіані.

У 2013 році 20% учасників дослідження пропонували співробітникам програми довгострокового стимулювання, що можна порівняти з даними за 2012 і 2011 роки (23% в обох періодах). Учасники Огляду найбільш часто використовують опціони/плани з придбання акцій і опціони/плани з придбання акцій з обмеженим правом розпорядження акціями (по 35%). Також 29% компаній застосовують відкладений бонус, 19% - фантомні плани і 3% - інші форми.

Дослідження покриває також питання, пов'язані з додатковими пільгами для співробітників, серед яких пенсійне забезпечення, позики, оплачуване харчування, заняття спортом і багато іншого.

Рекрутинг

Більшість компаній-учасниць (63%) зазначили, що в 2014 році планують не змінювати кількість співробітників. У свою чергу, більше третини компаній (31%) планують набирати персонал в 2014 році. Максимальний набір співробітників, як і в 2012 році, планується по категорії професійної ланки (33%). Більше половини учасників дослідження (61%) зазначили, що здійснюють підбір персоналу за допомогою кадрових агентств. Найчастіше послугами кадрових агентств користуються для пошуку кандидатів на позиції вищого та старшого керівництва (50% і 58% відповідно).

В огляді-2013 традиційно найбільш широко представлені компанії FMCG сектору (23%), компанії хіміко-фармацевтичної галузі (15%), банківський сектор (13%) і торгові компанії (9%). Крім того, включені компанії з нових для огляду галузей, наприклад, нафтогазова промисловість та логістичний сектор.

В огляді заробітних плат і компенсацій, який щорічно проводить група Human Capital компанії EY, представлена докладна інформація про структуру компенсаційного пакета за більш ніж 400 посадам, а також провідні кадрові політики та практики в Україні. Це дослідження проводиться вже дванадцять років, і цього року в Огляді взяли участь понад 180 компаній з різних галузей.

www.delo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад