Майже половина українців збігає з роботи до кінця випробувального терміну

35% опитаних вважає перший день звичайною частиною робочого процесу, і особливих емоцій - ані позитивних, ані негативних - у них не виникає. Але майже стільки ж офісних співробітників (39%) переживають і відчувають стрес. При цьому, чим менше компанія, тим частіше нові співробітники нервують. Так, в малих і середніх компаніях тих, хто переживав у свій перший робочий день не найприємніші емоції, майже половина (43-45%), а в середніх і великих компаніях - тільки третина (34%).
До нового місця роботи офісні працівники адаптуються від декількох тижнів до трьох місяців. Кожен п'ятий відчуває себе комфортно вже через кілька днів, а 7% опитаних відчувають себе "не в своїй тарілці" перші півроку.
Незважаючи на те, що в невеликих і середніх компаніях більше співробітників відчувають стрес у перший день, адаптуватися в маленькому колективі легше. Чим більша компанія, тим вище відсоток тих, кому для адаптації потрібна більша кількість часу. Наприклад, якщо піврічна адаптація характерна тільки 6% співробітників малих і середніх компаній, то у великих компаніях цей показник вже 9-13%. Проте, якщо колектив невеликий, влитися в нього за кілька днів зможуть майже чверть (20-25%), в той час як на великому підприємстві так пощастить тільки 10-17%.
У перший робочий день більшість новачків займаються бюрократичною рутиною. Необхідно оформити документи, познайомитися із співробітниками, почати вникати в курс справ, вирішити всі організаційні питання. А ось активно включитися в роботу поспішають не багато (26%). Чим менше компанія, тим більше шансів розпочати старанну роботу з першого ж дня. У малих компаніях відразу активно включаються в роботу більше третини опитаних (32-37%), а у великих і середніх - близько чверті (24-26%). Більшість же новачків в офісі воліє в перший день знайомитися з співробітниками і новими посадовими обов'язками.
Однак навіть успішний перший робочий день не дає гарантій подальшої успішної роботи. Адже зрозуміти, підходить конкретна компанія і колектив чи ні, можна тільки через деякий час. До кінця випробувального періоду хоч раз у житті доводилося звільнятися майже половині українських офісних співробітників (49%). Як правило, ініціатива звільнення належала саме новачкові (тільки 3% опитаних сказали, що ініціатором звільнення був роботодавець). Найчастіше такі ситуації виникають через недотримання обіцяних умов роботи (11%), рідше через те, що новий співробітник не зміг працювати в даній компанії або колективі (9%).
Недотримання обіцяних умов, за словами респондентів, найчастіше виражалося у невиплаті зарплати на домовленому рівні, збільшенні робочих навантажень (часто неадекватному) або в необумовленому розширенні обов'язків фахівця.
Колектив і компанія частіше за все не подобаються через атмосферу, невідповідність цінностей компанії і співробітника, непрофесіоналізм керівництва або його непрофесійне ставлення до роботи. Трапляється також неприйняття колективом співробітника, невідповідні умови праці (штрафи за відсутність бейджа або 2х-хвилинне запізнення, відхід, коли все ще працюють).

segodnya.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад