Боротьба компаній за "молоді" робочі руки стає все жорсткішою

Багато компаній полюють на молодих людей, щоб виростити їх під себе та свої вимоги. За словами експертів, молодь не зіпсована трудовими відносинами, тому з нею легше працювати. До того ж, у нового покоління зовсім інші мотиваційні цінності.

"Молодіжні" тенденції
Такі "молодіжні" тенденції допомагають студентам і випускникам швидко знайти хорошу роботу, а роботодавцям "виростити" власного експерта.
"Компанії давно вже це для себе усвідомили, аналітично досліджували й отримали цифри. І на сьогодні це не просто чутки, а абсолютно підтверджена статистика, яка свідчить про те, що вигідно вкладати в розвиток молодих фахівців, яких компанія бере на роботу після вишу і навчає вже конкретно своєму продукту", - розповіла HR-директор порталу rabota.ua Наталія Бровченко.
"У нас є декілька програм для молоді, тому ми щільно маємо справу з цією категорією. Поки компанія розвивалася інтенсивно та динамічно, ми робили велику ставку на професіоналів. Останні два роки ми зробили орієнтир на молодь, і ми про це не шкодуємо. Мене дуже радує, що молодь змінюється. З кожним роком вона стає більш відкритою, більш думаючою, більш цілеспрямованою, а також вона відрита для інновацій. Це люди, які є хорошою базою, щоб зайти в компанію, ввібрати культуру, увібрати якісь вимоги, очікування та привнести, що називається, нову кров, нові ідеї без штампів і шаблонів", - розповіла директор з персоналу компанії "Кернел" Наталія Хвостова.

Винна у всьому демографія?
Після демографічної ями, яка виникла після 90-х років, сьогодні в Україні не вистачає молодих робочих рук. Тому роботодавцям потрібно боротися за таланти.
"Зараз приплив робочих рук набагато нижче в порівнянні з попередніми роками. Причому вихід з цієї демографічної ями в різних країнах прогнозується в середньому через 5-6 років. Тому боротьба за молоді таланти, причому на будь-якому рівні, стає більш жорсткою. Не просто тому, що хочуть поліпшити рівень персоналу, просто тому що людей кількісно менше, тобто доводиться вибирати з меншого числа", - зазначає директор з маркетингу та PR міжнародної компанії HeadHunter Ольга Мец.
Також експерт додала, що так зване покоління Y абсолютно інше. У всьому світі у молодих людей абсолютно нова система мотивації, тому роботодавці змушені думати про зовсім нові форматах роботи та ведення бізнесу.
"Це безперечно виклик, це гнучкість в підході до роботи, тобто це гнучкі графіки, або це проектна робота та гнучка винагорода, тому що молодим людям цікаво працювати на результат. Роботодавці змушені йти на зустріч новому поколінню, тому що формат роботи буде абсолютно інший . Принципи роботи з молоддю дуже змінюються. 10 років тому покоління 90-х було мотивоване просто на гроші, ці часи минули. Сьогоднішні молоді люди зовсім з іншою мотиваційною складовою", - говорить Ольга Мец.

Дорогу молодим
Також залучення молодих співробітників пов'язано з глобальними впровадженнями усередині компаній, які ініціюють великі системні компанії в своїх українських офісах.
"Така тенденція намічається часто в компаніях, сфера діяльності яких є на даний момент швидко розвивається і/або висококонкурентна. У такій ситуації ринок праці шукачів перегрітий великою кількістю запропонованих вакансій від конкурентів, роботодавцям дуже важко залучати, а потім утримувати таких співробітників у себе в компанії", - розповідає старший консультант з рекрутингу компанії Brain Source International Ольга Штиль.
Інша справа, додає вона, шукачі з мінімальним досвідом роботи або випускники, у яких по суті навіть може не бути потрібного досвіду. "Роботодавець дає їм можливість проявити себе всередині бізнесу. Це давно відома істина, що співробітники, які "не дотягують" до позиції, будуть максимально проявляти себе на новій посаді, щоб довести, що вони можуть і гідні цієї вакансії", - підкреслила експерт.
Амбітним і рішуче налаштованим в плані кар'єри людям полювання за молодими талантами допомагає швидко знайти місце під сонцем і влитися в реалії сучасного бізнесу. З'являються широкі можливості для початку трудової діяльності.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад