Студенти більше думають про престижність професії, а не її затребуваність

Проте, за фахом влаштовуються лише п'ята частина випускників наших вишів, коли в розвиненому світі їх частка дорівнює половині. У чому причина даної ситуації і як її поліпшити? Про це інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua розмовляв в ексклюзивному інтерв'ю з експертами.
Як вважає Юрій Діденко, член комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, проблема в тому, що гарні фахівці більш затребувані за кордоном, ніж на внутрішньому ринку.
«Більшість випускників працевлаштовується на ринку або виїжджає за кордон. Наприклад, в Миколаєві є кораблебудівний університет імені Макарова - він готує дуже гарних фахівців в суднобудуванні, але їхнє місце - за кордоном. Ті з них, хто виявляє жагу до знань, відразу потрапляють на олівець до іноземців. Ще одна проблема - у нас багато технічних спеціальностей - на держзамовленні, а юристів і економістів «на вулицю» вчимо. Зрозуміло, що виробництво не працює, металургії, суднобудування практично немає, але 2/3 тих, що хочуть вчитися, - затребувані, але затребувані за кордоном», - сказав наш співрозмовник.
Вихід з ситуації, що склалася, експерт бачить в аналізі реальної потреби держави у певних вакансіях, а також у відновленні виробничих потужностей, щоб випускники робочих спеціальностей могли працевлаштуватися, не залишаючи країну.
Олександра Бетлій, провідний експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, вважає причиною сформованого явища надлишок гуманітаріїв на ринку, які шукають престижні вакансії.
«Одна з причин в тому, що студенти обирають престижні в своєму розумінні професії, а на ринку вони не є затребуваними, зокрема, в тому, що всі намагаються йти до вишів, в той час як є робота для випускників ПТУ. Робітничих професій зараз у нас не вистачає, а економістів і юристів більше, ніж це потрібно ринку. Саме через цей дисбаланс навичок, освіти тощо виникає така проблема. Чому існує такий дисбаланс? Одна з причин в тому, що студенти намагаються вибрати таку спеціальність, з якою вони отримають, на їхню думку, більше грошей, і ігнорують ті, де немає великих зарплат, - з цього боку ще причина в держзамовленні».
Рішенням даної проблеми, на думку експерта, є поліпшення профпідготовки випускників, а також широке впровадження практики держзамовлення.
До речі, сьогодні в нашій країні нерідкі випадки, коли молоді фахівці не можуть знайти роботу за своєю спеціальністю. На думку експертів, це пов'язано з тим, що виші орієнтуються більше на попит серед абітурієнтів, а не роботодавців. Виправити ситуацію може допомогти впровадження розроблених роботодавцями стандартів, оскільки вони готові платити гарні гроші висококласним фахівцям, але при цьому вимагають і гарної підготовки.

inpress.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад