Міністерство доходів придумало новий податок

Як повідомило виданню джерело в уряді, під додаткове оподаткування підпадуть фізичні та юридичні особи, як резиденти, так і нерезиденти, які володіють в Україні корпоративними правами, цінними паперами, а також внесками до статутних капіталів господарських товариств. Йдеться про публічні та приватні акціонерні товариства, повні, командитні, товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Власники таких активів на суму понад 1 тис. мінімальних зарплат (1 147 000 грн.) або беруть участь у капіталі на таку ж суму повинні будуть щорічно платити податок до держбюджету у розмірі 3% від оціночної вартості таких активів.
Необхідність такої ініціативи в міністерстві пояснюють соціальною справедливістю. "Люди, які декларують внески до статутного фонду, але не показують джерела доходу – це те питання, яким потрібно займатися. Коли ми порівнюємо бази даних засновників фізосіб та їх внески із задекларованими ними доходами, звичайно ж, виникають запитання. І таких людей досить багато", – розповів міністр доходів і зборів Олександр Клименко.
У разі прийняття поправок до Податкового кодексу новий податок стане третім, який стягується з операцій з фінансовими інструментами. Зараз при отриманні прибутку від угод з ними юридичні особи сплачують 10%, фізичні особи сплачують податок на доходи у розмірі 15-17%. З 1 січня вступив у дію акцизний збір у розмірі 1,5% від суми угоди поза фондовою біржею, а за умови знаходження паперів у лістингу організатора торгів – 0,1%. Якщо ж з ним розраховується біржовий курс, то плата становитиме 0%. За даними Міністерства доходів і зборів, надходження до держбюджету від акцизу в січні-серпні склали 44 млн. грн.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад