Податок на обмін валюти можуть запровадити вже в жовтні

Щоб вирівняти ситуацію, Кабмін готує нові податки для збільшення доходів. Найголовніший – введення податку на операції з валютою, запропонований Нацбанком.

Доплата за валюту. У розробленому законопроекті планується, що з експортерів та імпортерів візьмуть 1% від обмінюваної суми, а з громадян при купівлі-продажу готівки – 10%. Тобто, наприклад, при здачі 100 доларів, ми отримаємо не 819 грн., як зараз, а 737,1 грн.
Збір не буде платитися з валютних переказів, при викупі валютних зобов'язань Мінфіну та обміні валютного депозиту на гривні. Тому, як вважають у НБУ, це не вдарить по громадянах, адже заощадження можна зберігати в цінних паперах Мінфіну, в інвестиційних монетах НБУ (вони бувають золоті та срібні, з Архангелом Михаїлом) і на мультивалютних рахунках. Ввести такий податок у НБУ планують вже в жовтні-листопаді.

Обкладуть лак. Це не єдина новина, яка найближчим часом чекає українців. Як повідомила прес-служба Міндоходів, відомство запропонувало два нових податки: екологічний – 1% від вартості використання газу в джерелах забруднення атмосфери (котельні, газплити, автомобілі), і утилізаційний – 1%, на товари в аерозольній упаковці (балончики з лаком для волосся, освіжувачі, спреї). Ним також обкладуть пральні порошки (крім безфосфатних), побутову хімію, вироби з пластмаси та гуми (наприклад, автошини). Якщо податки введуть, платити їх будуть виробники, але для народу ціни автоматично зростуть. Зріджений газ для автомобілів подорожчає приблизно на 5 коп. за літр, балончик лаку стане дорожчим на 20-30 коп., бюджетна автошина – на 6-10 грн.
Приблизно на 2 грн. подорожчають люмінесцентні лампи: утильподаток для них зросте з 8,81 грн. до 1 євро (10,9 грн.). Ніби небагато, але в масштабах країни це принесе бюджету 2,5 млрд. грн.

На «виріст». Економісти кажуть, що бюджету-2013 ці пропозиції можуть і не допомогти, оскільки просто фізично їх складно швидко ввести. Незважаючи на бажання НБУ затвердити, скажімо, валютний податок у жовтні-листопаді, він може реально почати діяти тільки у 2014-му. Адже до кінця року залишилося всього кілька місяців, а ці проекти ще навіть не подавалися на розгляд Верховної Ради.
Чи потрібно взагалі вводити ці податки, думки розділилися. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що екологічний податок – рішення правильне. Адже для народу таке подорожчання зовсім несуттєве, а в казну принесе відчутний дохід. Та й збирати його просто: потрібно лише включити його у вартість товару. Податок на валюту, на його думку, теж правильний. «Для мільйонних контрактів експортерів 1% – це небагато, а бюджету може дати не менше $8 млрд.», – сказав пан Охріменко.
Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь проти, щоб при рецесії економіки плодили нові податки. На його думку, правильніше відстрочити на рік зниження податку на прибуток (з 2014 р. він зменшиться на 3%, з 19 до 16%), це дасть казні більше. Також пан Жолудь пропонує нарешті прийняти податки на розкіш та нерухомість, оскільки їх точно стягуватимуть з багатих.

Мита не спрацювали
Підвищення у квітні на 7-14% мит на імпортні авто не дало очікуваних доходів, стверджує гендиректор ВААІД Олег Назаренко: «Щомісячні доходи бюджету повинні були зрости на 30-35 млн. грн., але трейдери перейшли на дизельні та інші авто, для яких ставки залишилися колишніми. У результаті бюджет наростив за 5 місяців не більше 300 тис. грн.».

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад