Кар'єра. перспективи та ілюзії...

Роблячи впевнені й не дуже кроки нагору кар'єрними сходами, кожний кар'єрист ризикує зробити певні промахи й невірні кроки, які можуть не тільки зашкодити в кар'єрі та значно знизити шанси на підвищення в посаді, а й призвести до звільнення. Особливо здатні стати перешкодою деякі омани щодо побудови кар'єри, які міцно засіли у свідомості кар'єристів-початківців.

Нижче наведено перелік цих оман. Напевно в ньому знайдеться кілька тих, які міцно вкоренилися й у вашій свідомості. Давайте боротися з цими оманами разом!

Омана № 1. Довге резюме виглядає вражаючим

Тільки не для ділових і зайнятих людей. Для більшості роботодавців буде досить грамотного, упорядкованого та чіткого резюме, у якому немає нічого зайвого. Воно буде свідчити про вашу організованість і вміння виражати свої думки - якості, дуже цінні для більшості роботодавців.

Немає потреби перераховувати всі попередні місця роботи, особливо якщо їх більше, ніж три. Досить згадати останнє й з найвищою посадою.

Омана № 2. Немає освіти - немає кар'єри

Природно, деякі види професійної діяльності вимагають відповідної кваліфікації. Без освіти вам не стати ані лікарем, ані юристом.

Проте, щоб досягти вершин майстерності в багатьох інших професіях, таких, наприклад, як журналістика, рекламна справа, дизайн і практично в усіх творчих напрямках, зовсім не потрібен університетський або який-небудь інший ступінь. Часом досить лише вечірніх курсів або гарного підручника. Роботодавці цих професій більше зацікавлені у вашому досвіді, власному стилі та якості портфоліо, ніж в атестаті.

Омана № 3. До 25-30 років я вже повинен знати, чого хочу від життя

Існує безліч прикладів того, як усередині життєвого шляху люди різко змінювали професію і досягали успіху.

Не відмовляйтесь від своєї мрії, навіть якщо вам вже за сорок

Адже стільки людей є нещасливими саме тому, що вимушені працювати на роботі, яка не подобається. Звичайно, після певного віку вам уже не стати космонавтом, але в більшості інших професій ви цілком можете себе реалізувати, а не просто шкодувати про втрачені можливості.

Омана № 4. Краще тримати свої амбіції в таємниці

Ви мрієте зайняти місце старшого менеджера, а років через п'ять потрапити до Ради директорів? Але ви ніколи не зізнаєтеся в цьому своїм товаришам по службі? Це помилка.

Недарма під час співбесіди на роботу дуже часто запитують, у якій посаді ви бачите себе через 5-10 років.

Компанії зацікавлені в молодих здорових й амбіційних «вовках», а не в тих, хто все життя зібрався просидіти в молодших помічниках. Амбіційний службовець буде намагатися якнайкраще виконувати свої обов'язки та вносити нові ідеї. Крім того, при вивільненні вищого місця ваш бос уже буде знати, хто по-справжньому зацікавлений у цій вакансії і не побоїться взяти на себе відповідальність.

Омана № 5. Працюючи позаурочно, я можу швидше піднятися кар’єрними сходами

Можливо й так. А може статися, що ваш бос вирішить, що ви маєте занадто слабку волю, повільні або некомпетентні та не встигаєте виконати вчасно всі свої обов'язки. Вас же самих робота в позаурочний час може призвести до перевтоми, стресу, депресії, надмірної дратівливості та проблем зі здоров'ям. Навряд чи це буде сприяти гарній продуктивності вашої праці, скоріше навпаки, зашкодить вашій кар'єрі.

Омана № 6. Часта зміна роботи заважає кар'єрі

Часи, коли до «літунів» ставилися насторожено та не хотіли брати їх на роботу, давно минули. Зараз вважається, що розумна кількість змін місця та профілю роботи додає досвіду, знань і розширює коло корисних знайомств.

Омана № 7. Не варто «сваритися» з колегами та начальством

Ви боїтеся нажити собі ворогів і погоджуєтесь зі всім, що говорять навколо? Дарма. Рівні, гарні відносини не завадило б підтримувати з усіма співробітниками фірми. Але на роботі потрібно працювати, а не дружити.

Найбільш розумно - спілкуватися з оточуючим вас персоналом на своєму рівні й тільки як з колегами. Зрозуміло, ви можете мати друзів серед ваших колег або навіть начальства, але на робочому місці варто забути про дружбу й поводитися коректно й офіційно.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад