В Україні введуть тимчасові паспорти

Паспорт нового покоління. Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, які підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус» передбачає використання біометричних пластикових карток замість діючих зараз паперових паспортів.
Новий паспорт буде містити безконтактний чип з особистою інформацією. Закордонний паспорт нового зразка буде більш консервативним і виконаний у формі книжечки. У правому форзаці документа буде розміщений безконтактний електронний носій, повідомляє Інфобюллетень КМУ.
Біометричний паспорт, відповідно до Закону та міжнародних стандартів, буде містити в собі два види даних: основні та додаткові. До основних відноситься докладна інформація про людину – оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім'я, дата народження. Додаткові відомості – це відбитки пальців.

Паспорт на 10 років. Цивільні паспорти будуть оформлятися з моменту народження. Терміни оформлення залишаються колишні – до 30 днів. Внутрішній паспорт, який раніше був безстроковим, у майбутньому буде видаватися на 10 років. Заміна «старого» паспорта на новий – біометричний – буде добровільною. За попередніми оцінками, вартість нового паспорта становитиме 350 грн.
Ідея створення біометричних документів з'явилася в США. З 2007 р. в Сполучених Штатах громадянам видаються винятково біометричні паспорти зі вбудованим чипом. Країни Євросоюзу за останні роки також ввели біометричні паспорти. Їх приклад наслідували Росія та Україна.
Введення нових паспортів забезпечить громадянам України легкий перетин кордонів під час поїздок до зарубіжних країн, зміцнить систему національної безпеки (у питаннях нелегальної міграції) і сприятиме створенню інформаційного суспільства в державі.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад