Великий бізнес в Україні випередив за темпами зростання європейські компанії

Як повідомила прес-служба компанії «Делойт», про це свідчать підсумки щорічного рейтингу «ТОП-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи - 2013».
Згідно з підсумками проведеної рейтингової оцінки, у 2012 році доходи українських компаній зросли в середньому на 16,2% в еквіваленті євро (7,5% у грн.) порівняно з 2011 роком. При цьому 39 з 51 українських компаній, які увійшли до рейтингу, змогли збільшити свої доходи. За оцінками аналітиків компанії, така динаміка зростання перевищує показник по регіону в цілому, оскільки середній приріст доходів усіх включених до рейтингу компаній за підсумками року склав 3,26%.
Згідно зі звітом, сумарний дохід українських компаній, представлених у рейтингу, за підсумками минулого року досяг 87,2 млн. євро, і великим українським компаніям вдалося випередити своїх європейських колег за темпами зростання доходів.
«Цього року 4 українські компанії увійшли до 10 найбільших у регіоні. Новим представником українського бізнесу в Топ-10 стала компанія «ДТЕК», яка завдяки зростанню доходів на 125,3% піднялася в рейтингу з 32-го на 7-е місце. Варто відзначити, що за темпами зростання доходів компанія обігнала всіх у регіоні. Незважаючи на незначне зниження доходів порівняно з 2011 роком, залишилася в Топ-10 компанія «Метінвест», яка також належить до холдингу «ДТЕК». Як і минулого року, до десятки найбільших увійшли державні компанії «Нафтогаз»та «Енергоринок», – наголошується у повідомленні.
У той же час, за оцінками «Делойт», за підсумками першого кварталу 2013 року зростання доходів як українських компаній, так і бізнесу в Європі сповільнюється. Так, кількість компаній, які показали позитивну динаміку зростання, знизилася до 49% з 59%. У той же час, в огляді відзначається загальне поліпшення настроїв з боку представників бізнесу, і високі темпи зростання продемонстрували всі представлені в рейтингу галузі промисловості (енергетика та ресурси, споживчі товари та транспорт, важка промисловість, технології, медіа та телекомунікації).
За оцінками аналітиків компанії, істотний вплив на зростання доходів українських компаній за підсумками 2012 року мало падіння євро щодо гривні приблизно на 10%, зростання цін на деякі категорії товарів, а також зростаючий високими темпами внутрішній попит. «Хоча середній загальний результат українських компаній дуже високий, особливо враховуючи ситуацію в економіці, аналізуючи кожну компанію окремо, бачимо, що розвиток бізнесу відбувається дуже нерівномірно. Якщо доходи одних компаній ростуть на 50% і більше, інші демонструють глибоке падіння показників», – наводяться в повідомленні слова керуючого партнера компанії «Делойт» в Україні Володимира Вахта. За його словами, 5 українських компаній забезпечили 60% доходу українського бізнесу.
За інформацією «Делойт», рейтинг Топ-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи складався на основі інформації за доходами компаній за 2012 фінансовий рік в євро за відповідним середнім обмінним курсом. При цьому використовуються дані з анкет, заповнених представниками компаній, а також публічні дані.
Україна посіла 84-е місце зі 148 країн в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI), опустившись за рік на 11 позицій через бюрократизм і відсутність прозорості інституційної структури країни. При цьому в цілому Україна зберегла свої конкурентні переваги за рахунок успіхів, досягнутих у сфері освіти та розвитку ринків. У той же час, Росія в цьому році поліпшила свої позиції в Індексі глобальної конкурентоспроможності на 3 позиції, посівши 64-е місце. Лідерами рейтингу цього року, як і минулого, стали Швейцарія, Сінгапур і Фінляндія.

Довідка
Компанія «Делойт» (Deloitte) входить у «Велику четвірку» найбільших у світі компаній, що надають аудиторські та консалтингові послуги, разом з «PricewaterhouseCoopers», «Ernst&Young» та «KPMG».

minfin.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад