Податок на нерухомість

Під завісу парламентської сесії депутати ухвалили закон, який ще на рік звільнив громадян від нової повинності – сплати податку на нерухомість. Щоправда, тепер їм знову доведеться перевчатися: разом із новою датою початку дії цього податку народні обранці змінили й правила його розрахунку. Тепер власники нерухомості будуть платити за перевищення встановленого неоподатковуваного мінімуму квадратних метрів, а не за кількість зареєстрованих на них будинків і квартир.

"Квадратна" справедливість
За аналогією з діючими нормами Податкового кодексу України, новий закон звільняє від податку власників квартир житловою площею до 120 кв. м і будинків до 250 кв. м. Податок доведеться платити тільки за площу, що перевищує цю квадратуру.
Але якщо нерухомість використовується власниками для отримання доходів (наприклад, здається в оренду, лізинг або використовується у межах підприємницької діяльності), вони автоматично позбавляються таких преференцій. При розрахунку податкового платежу житлова площа нерухомості не буде зменшуватися на кількість пільгових метрів.
Зате документ вводить пільги для фізосіб, що володіють різними видами нерухомості. Їм доведеться платити в казну тільки у тому разі, якщо сумарна житлова площа цих об'єктів перевищує 370 кв. м (податок буде стягуватися тільки з "зайвих" метрів). Тоді як за діючими нормами податок розраховується окремо по кожному об'єкту нерухомості. За словами правознавців, така норма звільнить від сплати податку на нерухомість багатьох власників житла, а сам підхід до нарахування податку стане справедливішим.
"Згідно з діючими нормами Податкового кодексу, за наявності у фізособи кількох об'єктів нерухомості, податком обкладається житлова площа у всіх квартирах, будинках та інших приміщеннях, крім одного об'єкта, в якому платник податку зареєстрований або який він визначив самостійно. У результаті, якщо у людини є однокімнатна квартира 20-25 кв. м, де вона проживає, і будиночок у селі ще на 30-35 кв. м, один з цих об'єктів обов'язково підлягає оподаткуванню незалежно від площі. Зате власник заміського особняка, житлова площа якого "впишеться" у рамки законних 250 кв. м, звільняється від сплати податку. Ухвалені парламентом зміни усунуть цей недолік. Тепер базою оподаткування буде загальна житлова площа всіх об'єктів, а не кожен з них окремо ", – пояснив адвокат Олександр Бородкін.
Під оподаткування тепер підпадатимуть не тільки цілі об'єкти нерухомості, але й їхні частини. Громадянам, у чиїй власності перебувають квадратні метри у різних будинках і квартирах, доведеться підсумувати їх загальну площу і платити податок з надлишку понад 370 кв. м.
Прерогативу встановлювати ставки податку на нерухомість закон віддає місцевим радам. Розмір відрахувань за 1 кв. м буде прив'язаний до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Він буде прямо залежати від кількості наднормативних квадратних метрів, що значаться за фізособою.
Для власників квартир житловою площею до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м максимальна ставка складе 1% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м (сьогодні – 11,47 грн./кв. м).
Для квартир площею понад 240 кв. м і будинків понад 500 кв. м ставка підвищується до 2,7% (30,969 грн./кв. м).
Власники кількох будинків і квартир загальною площею до 740 кв. м будуть платити 1%-вий податок. Якщо сумарний метраж нерухомості виявиться вищим, ставка підскочить до 2,7%.
Окрема формула передбачена законом для юридичних осіб. Їм наказано платити 1%-вий податок із квартир, житлова площа яких становить до 240 кв. м, і будинків до 500 кв. м. Якщо метраж перевищує ці планки, ставка складе 2,7%.

За несплату відбиратимуть
Індульгенцію, що звільняє від сплати податку на нерухомість, отримають багатодітні та малозабезпечені сім'ї, опікуни, піклувальники дітей, діти-сироти, а також позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками). Кожна така родина, опікун, піклувальник або дитина зможуть не платити податок за одним об'єктом нерухомості незалежно від розміру його житлової площі.
Документ також виділяє кілька категорій житлової нерухомості, які апріорі не підпадають під оподаткування. До цієї групи увійдуть об'єкти, що перебувають у власності держави або територіальних громад; розташовані в зонах відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення; будівлі дитячих будинків сімейного типу; гуртожитки; садові або дачні будинки, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податків.
Існують й інші шляхи обійти податок. Один з найбільш надійних способів – розділити майно на частки між членами сім'ї. У цьому разі кожен із співвласників нерухомості зможе скористатися правом не платити податок з "пільгових" метрів (120 кв. м для квартири і 250 кв. м для будинку). Це дозволить звести до мінімуму бюджетні платежі, а то й зовсім їх уникнути.
Хоча жартувати з фіскалами експерти не радять. Ухилення від обов'язку наповнювати казну спричиняє досить суворі санкції. При простроченні сплати податку всього на 30 календарних днів штраф складе 10% від суми боргу. Затримка більш ніж на місяць оцінюється вже у 20%. Додатково за кожний день зволікання буде стягуватися пеня у розмірі 120% облікової ставки НБУ, діючої на момент виникнення податкового боргу або його погашення (береться більша величина).
Юристи застерігають, що навіть копійчаний борг у цьому разі може стати причиною втрати нерухомості. У разі перевищення порогу суми несплати (з урахуванням штрафних санкцій та пені) у 340 грн. майно платника податків, вартість якого співмірна податковій заборгованості, переходить у податкову заставу.
"Якщо майно є неподільним, як, наприклад, будинок або квартира, воно може бути повністю включено до акту опису незалежно від вартості. У цьому разі його неможливо буде продати без згоди податкового органу. Останній, у свою чергу, у разі непогашення податкового зобов'язання, зможе звертати стягнення на це майно", – каже адвокат.

Податок для бідних
Податок на нерухомість знову перенесли, як це вже траплялося не раз. Але якщо раніше депутати встигали відстрочити фіскальне нововведення ще до того, як власники квадратних метрів почали розраховуватися за них зі скарбницею, то зараз це сталося в самий розпал кампанії зі сплати нового податку. Тим, хто вже встиг заплатити за свою нерухомість, доведеться вирішувати непросте питання: як повернути свої гроші?
І хоча глава Міндоходів Олександр Клименко заспокоює, що проблем із цим не буде, у щирість його слів віриться насилу. Бо весь попередній досвід свідчить: все, що потрапляє в засіки батьківщини, залишається там назавжди. Перед дилемою "платити чи не платити" опинилися і громадяни, які встигли отримати від податкової "листи щастя" (повідомлення з розрахунком податку, що підлягає сплаті). Адже розрахунок податку вже отриманий, але закон, що звільняє від його сплати в нинішньому році, ще не підписаний.
Уряд, що запропонував згадані законодавчі новації, безумовно, дбав не про гаманці співгромадян.
З початком кампанії зі сплати податку на нерухомість у Міндоходів, нарешті, чітко з'ясували: правильно нарахувати і зібрати його буде просто неможливо, оскільки в країні досі так і не створено повний реєстр власників житла. Відразу ж після отримання перших повідомлень (розсилати їх почали з середини квітня) до податкової посипалися скарги: майбутні платники податків обурювалися, що площа житла в платіжці завищена.
Щоб не чекати масових розглядів, у Міндоходів вирішили зіграти на випередження, пролобіювавши відстрочку введення податку на нерухомість. Тим більше що отримати від нього в загальнодержавному масштабі планувалося лише крихти – 75 млн. грн.
Депутати ж з радістю підтримали ці починання, оскільки власники розкішних віл і котеджів ризикували відстебнути до бюджету кругленьку суму. Тепер у них з'явилася не тільки відстрочка, а й нові можливості взагалі уникнути сплати податку: у новому законі змінені і правила його розрахунку. Словом, коли податок почне діяти, платити його будуть аж ніяк не найбагатші.

depo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад