Податок на "декретні" для вагітної та її роботодавця

Президент України Віктор Янукович підписав закон, який вводить податок на "декретні" для вагітної та її роботодавця. З 1 липня набули чинності зміни, згідно з якими з допомоги по вагітності та пологах буде стягуватися податок у розмірі 2%. На думку експертів, таке нововведення створить багато проблем як майбутнім мамам, так і роботодавцям. Малий і середній бізнес просто не зможе офіційно виплатити 33% внеску, що призведе до масових звільнень і ще більшої "тінізації" зарплат.
"14 травня 2013 Верховна Рада України ухвалює законопроект №1117 "Про внесення змін до деяких законів України про призначення та індексацію пенсії". А 6 червня 2013 Президент його підписує, і з 1 липня 2013 року ми живемо вже за новими правилами. І суть цих правил така: з 1 липня 2013 року допомога по пологах і вагітності, або як її у народі називають "декретні", підлягає оподаткуванню податком у розмірі 2%, який буде утримано з суми виплати, та 33,2% – це Єдиний соціальний внесок", – пояснює Надія Вороницька-Гайдак.
У той же час, юрист Марина Саєнко додала, що у зв'язку з недавньою пенсійною реформою для визначення розміру пенсії враховується не загальний трудовий стаж особи, а саме страховий стаж, тобто період, за який працівником сплачувався такий єдиний внесок. Раніше на час декрету за жінку не робилися відрахування до Пенсійного фонду, що означало неможливість зарахування цього періоду до загального страхового стажу. Тепер же, за задумом розробників законопроекту, вагітність не повинна стати перешкодою для працюючої жінки в накопиченні страхового стажу.
"Слід враховувати, що зазначені зміни законодавства торкнулися не всього періоду так званого "декрету" (до досягнення дитиною трирічного віку), а тільки періоду перебування жінки у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якого, згідно зі ст. 17 Закону "Про відпустки", становить 126 днів (або 140 днів у разі народження двійні або складних пологів). Тому мова йде про чотири з невеликим місяці", – зазначила адвокат.
На думку експертів, з одного боку нововведення носить позитивний характер і навіть містить ознаки прояву "турботи" держави про своїх громадян.
"Нічого катастрофічного не сталося: допомога по пологах і вагітності не скасовується, ну подумаєш, при отриманні такої допомоги на руки жінка отримає на 2% менше: на 1 000 гривень втратити 20 гривень не так вже й катастрофічно. Хоча не зовсім зрозуміла логіка законодавця при ухваленні такого закону. Тому що, як правило, при отриманні "декретних" майбутня мама вже витрачає ці гроші на свого малюка, і фактично виходить, що ці 2% платить дитина, яка ще навіть не народилася", – вважає Надія Вороницька-Гайдак.
За її словами, наявність або відсутність додаткового навантаження для роботодавця жінку хвилює мало, це не її витрати і відповідно не її проблеми. І все було б добре, якби не кілька "але":
1. податок вводиться у середині року, коли свої бюджети на 2013 рік всі компанії вже затвердили... і такі витрати передбачені не були;
2. на роботодавця лягає додаткове податкове навантаження, а більшість підприємств і з нинішніми податками на зарплату ледве справляються;
3. дрібний і середній бізнес просто не в змозі дозволити собі виплатити додаткові суми.
Експерт підкреслила, що стаття 51 Конституції України декларує охорону материнства з боку держави. Стаття 49 Сімейного кодексу України передбачає право жінки на материнство. Вчені, політологи, соціологи та громадські організації в засобах масової інформації неодноразово звертали увагу суспільства на демографічну проблему в Україні.
Багато говорили про те, що в Україні жінки не бажають ставати матір'ю, оскільки не почуваються фінансово захищеними з боку держави. Бояться втратити роботу у разі виходу в декрет, акцентували увагу на тому, що роботодавці часто "просять" звільнитися з роботи за власним бажанням, як тільки дізнаються про те, що жінка вагітна. Дуже часто причиною такої поведінки роботодавця стає саме той факт, що жінці потрібно буде виплатити допомогу по вагітності та пологах у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.
Таким чином, за словами Наталії Бровченко, HR-директора порталу rabota.ua, Україна може повернутися на кілька десятиліть тому, коли вагітних звільняли перед декретом. "Тобто роботодавцю буде вигідно її звільнити і розрахувати з усіма відпускними. Панянка спокійно піде в декрет, з соцстраху їй буде оплачений лікарняний, після цього буде ще раз прийнята на роботу", – розповіла вона. До того ж, вона зазначила, що молодих дівчат будуть неохоче брати на роботу.
"Держава поклала на роботодавців додаткові фінансові зобов'язання, що означає, що кожна вагітна співробітниця обходитиметься роботодавцеві дорожче, ніж звичайний співробітник. При такому підході знову повертаються ризики гендерної дискримінації та підозрілого ставлення до здобувачів роботи – жінок дітородного віку. Це також може ще більше погіршити і без того сумну картину демографічної ситуації в Україні, що є грубою стратегічною помилкою управлінців нашої країни", – вважає Марина Саєнко.
Україна як держава неодноразово декларувала принцип турботи про жінку-матір, але таке нововведення може звести нанівець навіть ті деякі досягнення, які вдалося домогтися в цій сфері.
"Ось і вийде, що роботодавці будуть під будь-яким приводом відмовляти в прийомі на роботу жінкам дітородного віку. Жінок же, яких все таки приймуть на роботу, при першій же підозрі на вагітність просто "попросять" звільниться за власним бажанням, якщо відмовиться, то звільнять самостійно. І як доводить практика, тільки одиниці звернуться для захисту своїх прав до суду або інших інстанцій. Погодьтеся, що у жінки, яка чекає дитину, є інші, більш важливі проблеми і турботи, ніж "біганина" по судам і захист своїх прав", – підкреслила Надія Вороницька-Гайдак.
На думку експертів, така ситуація призведе до ще більшої "тінізації" зарплат, ніж є сьогодні.
"Ось і виходить, що ухвалюючи такі закони, наша держава з одного боку піклується про наповнення бюджету, з іншого – створює всі перепони для наповнення цього самого бюджету і "частково перекладає виконання взятих на себе зобов'язань щодо захисту материнства на плечі бізнесу", тим самим відтягуючи за часом вирішення демографічної проблеми", – підсумувала адвокат.
Проте Наталія Бровченко вважає, що ринок праці вирівняється. "Адже ми йдемо до того, що важливо не те, хто у тебе працює – чоловік чи жінка, а важливо, щоб це був професіонал, який буде виконувати свою роботу добре і якісно", – зазначила вона.
На думку Марини Саєнко, у разі реалізації цієї ідеї через більш продуманий механізм, вона матиме дійсно соціальну спрямованість, а не виглядати як чергове "покращення".

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад