Банкам не до громадян

Банкіри пов'язують це із занадто високими ризиками роздрібного кредитування, дорогими ресурсами і швидким погашенням старих портфелів іпотеки та автокредитів. Сьогодні банкіри віддають перевагу корпоративним позичальникам.
Банки уповільнюють темпи зростання кредитування населення. У червні кредитний роздрібний портфель скоротився на 725 млн. грн., до 185,3 млрд. грн., повідомили у Нацбанку. Останній раз кредитний портфель населення значно зменшувався лише в грудні – на 1,1 млрд. грн. Головною причиною зниження в червні стало незначне зростання кредитування в гривні – всього на 733 млн. грн. після приросту в попередні місяці на рівні 2-2,5 млрд. грн. Портфель валютних кредитів, як і в попередні кілька років, продовжив знижуватися. Він скоротився ще на 1,5 млрд. грн., сумарно в I півріччі впавши на 7 млрд. грн.
Скорочення роздрібного портфеля відбулося на тлі значного зростання гривневих заощаджень громадян – у червні вони поклали на рахунки рекордні з початку року 10,9 млрд. грн. Ці кошти кредитні установи перерозподілили на користь підприємств, кредитування яких зросло на 6,99 млрд. грн.
Банкіри пояснюють зниження портфеля позик населення масовим погашенням докризових кредитів. "Основна маса кредитів була видана до 2009 року, це були іпотечні кредити та автокредити. Зараз вони на стадії погашення, і банки не встигають компенсувати ці великі за сумою і терміном кредити новими позиками", – каже директор з роздрібного бізнесу банку «Надра» Сергій Козлов. До того ж активізації кредитування населення перешкоджають низький рівень доходів позичальників і висока вартість залучених ресурсів. "Частка неофіційних доходів збільшується через поширення практики виплат "у конвертах", через що оцінити платоспроможність позичальника досить складно – каже директор департаменту малого та середнього бізнесу «Кредобанку» Орися Юзвишин. – Поки вартість залучених довгострокових ресурсів становитиме 18-20% річних, говорити про активне іпотечне кредитування і кредитування під низькі відсоткові ставки передчасно".
Крім того, неможливо суттєво збільшити роздрібний портфель тільки за рахунок бланкових позик. "Банки не ризикують виходити на цей ринок, маючи проблемні портфелі ще з періоду до 2008 року. А важливим елементом кредитування юридичних осіб є заставне майно, чого немає у споживчому кредитуванні", – відзначає начальник відділу розвитку продуктів для фізичних осіб департаменту розвитку бізнесу «Ідея Банку» Андрій Малахов. "Деякий вплив на зниження обсягів кредитування населення зробило введення спеціального мита на автомобілі у квітні, – каже директор департаменту роздрібних продуктів «ВТБ Банку» Катерина Федоровська. – Після їх введення попит на покупку автомобілів трохи знизився".
Різке збільшення кредитного портфеля підприємств у червні, зокрема, викликано відкладеним попитом – у травні заборгованість юридичних осіб у національній валюті скоротилася на 590 млн. грн. Банки зацікавлені у кредитуванні підприємств, які здатні повертати кредити. "Найбільша кількість цих компаній у секторах сільського господарства, виробництва і торгівлі продуктами харчування, оптової та роздрібної торгівлі, в енергетиці та машинобудуванні, а також серед державних підприємств. Більшість кредитів – 75-80% – видаються великим компаніям з річним оборотом понад 800 млн. грн.", – відзначає заступник голови правління з корпоративного бізнесу «ПУМБ» Олексій Волчков. "Найактивніше кредитуються торгові компанії, оскільки система "гроші-товар-гроші" є найбільш прозорою для банків. Промисловість демонструє стабільність у своєму падінні в останні квартали, і ринок стагнує", – каже заступник голови правління «Євробанку» Андрій Олійник.

І незважаючи на те, що відсоткова ставка за позиками у корпоративному секторі нижча, ніж у роздрібному, адміністративні витрати банку менші. "Операційні витрати на видачу кредитів юридичним особам нижчі, ніж фізособам. Наприклад, дохід від видачі одного кредиту великому клієнтові може бути порівнянний з видачею сотень кредитів населенню", – відзначає заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн. Банкіри розраховують на зростання кредитних портфелів. "Банківські кредити – маржинальний бізнес, тому при наявній тенденції зростання депозитів і зниження процентних ставок кредитні ставки будуть продовжувати знижуватися, що стимулюватиме подальше зростання обсягу видаваних банками кредитів. Найважливішою умовою для цієї тенденції є макроекономічна стабільність і передбачуваний курс гривні до долара США", – вважає заступник голови правління з фінансових питань банку "Ренесанс Кредит" Олег Стринжа.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад