Українці змінюють місце проживання через відсутність роботи та низьку зарплату

Основними причинами переїзду працівники вказують відсутність гідної роботи у рідному місті чи країні (22%), можливість заробляти більше в іншому регіоні або країні (22%), неможливість подальшого професійного розвитку без переїзду (18%), а також цікава пропозиція від нового роботодавця ( 16%). Іноді основною причиною переїзду стають сімейні й особисті обставини (8%), такій самій кількості офісних працівників просто не подобалося їх старе місце проживання. Кожен десятий переїхав через переведення на аналогічну посаду або ж через підвищення в рамках однієї компанії.
Чоловіки частіше "їдуть на заробітки" - туди, де більше платять або просто більше гарних, цікавих пропозицій роботи. Таким "чумакування" займався кожен другий опитаний, який мав досвід переїзду через роботу. А от серед дам цей відсоток істотно менше - 39%. Чоловіки також більше акцентують увагу на професійному розвитку (22%) і цікавих пропозиціях від роботодавця (21%), в той час як лише 17% і 14% жінок звертають увагу на ці фактори.
Якщо регіональні працівники часто шукають хоч якусь роботу, то кияни більше орієнтуються на професійний розвиток, ніж представники інших регіонів (23% і 16% відповідно).
Пошуки щастя для більшості офісних працівників є вдалими. Більше 70% опитаних не шкодують про це рішення. Більше позитивного досвіду в цій сфері - у працівників з Києва. А 20% опитаних стверджують, що хоч переїзд був нормальним, але, в результаті, нічого особливо не змінилося. Шкодують про зміну місця проживання менше 3% респондентів, і жінок серед них більше, ніж чоловіків.
Рішення про переїзд легко далося майже половині працівників, 47% яких відразу і без труднощів зважилися на зміну місця проживання. Майже 40% опитаних довго обмірковували перспективу переїзду, зважуючи всі "за" та "проти". Важко це рішення далося кожному сьомому. Кияни, традиційно, коливаються менше, ніж жителі інших міст - мабуть, столичний досвід роботи говорить сам за себе.
Найважче "шукачі щастя" переживають розлуку з друзями та близьким - від цього страждав кожен четвертий. 17% вказали на труднощі облаштування побуту "з нуля", а 10% акцентували увагу на тому, що в результаті переїзду необхідно звикати до нового міста. Для 8% респондентів адаптуватися до нових умов роботи було складніше, ніж просто при зміні роботи; складно звикнути до нового ритму життя було для 8%. А кожен десятий страждав від одночасної великої кількості змін при переїзді. Лише трохи більше 5% вказали на те, що налагоджувати контакти з новими співробітниками було складніше, ніж просто при зміні роботи; мовні проблеми виникли у 4% працівників, а необхідність звикати до нового клімату - у 3%.
Всерйоз міркувати про переїзд до іншого міста або країни заради роботи доводилося 61% тих працівників, які ніколи не переїжджали у зв'язку з працевлаштуванням. Майже половина з них не змінила місце проживання тому, що пропозиція про роботу не була достатньо привабливою, а третина не захотіла переїжджати з особистих або сімейних обставин. І тільки менше 5% відзначили, що їх влаштовує нинішня робота.
Але не варто боятися масової міграції фахівців - "думати про переїзд" не означає "переїхати". 56% тих, хто замислювався над можливістю переїзду заради роботи, погодилися б влаштуватися в компанію в іншому місці тільки на дуже гарну посаду з дуже гарною зарплатою. Заради нових вражень погодилися б попрацювати близько 20% опитаних, а 18% працівників зазначили, що готові до переїзду з метою працевлаштування тільки закордон або в більш розвинений регіон України. Половина опитаних хотіла б попрацювати в Європі, третина - у США чи Канаді, чверть - в інших країнах, а 15% погодилися б попрацювати і в Україні з переїздом з меншого населеного пункту в більший.
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні-червні 2013 року. Загалом було опитано 911 респондентів.

ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад