Українцям дозволили забезпечити собі багату старість

Тепер у страховий стаж (чим він більший, тим більший розмір пенсії) можна зарахувати період, коли людина не працювала або була неофіційно працевлаштована. Але для цього треба написати заяву, звернувшись до Пенсійного фонду за місцем проживання і щомісячно відраховувати певну суму грошей. «Таке нововведення може бути цікаве трудовим мігрантам, безробітним і студентам. Не пізніше, ніж через 30 днів буде укладений договір, де пропишуть суму щомісячного платежу», – пояснили в Пенсійному фонді. Мінімальний внесок – 380,8 грн., максимальний – 6 473,67 грн. щомісячно.

Думки. Але чи матиме попит таке нововведення? «Я працюю на заправці в Польщі вже два роки. Працевлаштований я офіційно, але податки, як і єдиний соціальний внесок, сплачую тут. Але страховий стаж втрачається. А раптом я захочу повернутися в Україну, коли вийду на пенсію», – сказав Максим Лоханько. Інші кажуть, що краще нестимуть гроші в страхові компанії. «Навіщо я платитиму державі, якщо зараз багато програм пенсійного страхування, як у США та Європі? Договір можна укласти хоч на 30 років, а суму щомісячного платежу обираєш самостійно, хоч 10 грн. – жодних обмежень. До того ж страхові компанії нараховують відсотки. А Пенсійний фонд – ні», – каже Іван Пономаренко, котрий працює в Києві вдома. Компанії пропонують різні умови. «Мінімальний термін договору – 7 років. Сума може бути будь-якою. На заощадження нараховується мінімум 15% річних», – розповіли в одній зі столичних страхових компаній. «Зараз люди можуть нести гроші в страхові компанії. Але хто упевнений, що через 10 років вони не збанкрутують? А Пенсійний фонд – гарантія», – вважає член парламентського комітету з питань соцполітики Олександр Стоян.

Досвід. У США та Європі люди укладають угоди як з приватними, так і державними пенсійними фондами. Суму щомісячних відрахувань обирають самостійно. В Україні про введення накопичувальної системи говорять вже давно. Але зроблять це тільки після того, як Пенсійний фонд стане бездефіцитним (у 2012-му дефіцит перевищив 11 млрд. грн.). «Один з шляхів – легалізація зарплат і зменшення розміру єдиного соціального внеску. Таким чином працедавці будуть зацікавлені вивести зарплати з тіні, а надходження в ПФ збільшаться», – вважають у Мінсоцполітики. На думку експертів, потрібні кардинальніші зміни. «По-перше, варто прибрати навіть саме поняття пільгових пенсій. По-друге, зробити термін виходу на пенсію однаковим для усіх, приміром, військові, міліціонери йтимуть як і усі, а не в 45 років. По-третє, треба обмежити максимальний розмір пенсій», – вважає виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад