Ситуація на ринку праці в Україні є стабільною та врівноваженою

Саме так охарактеризували поточну ситуацію на ринку опитані "Ділом" представники рекрутерських компаній.
За словами Юлії Доценко, консультанта кадрового холдингу "Анкор" в Україні, компанії, вже маючи практичний досвід і знання того, яка кількість персоналу є для них оптимальною, утримують постійний і перевірений штат.
При цьому активізація на ринку праці навесні сталася, але не масштабна.
"Весна завжди викликає легке пожвавлення порівняно із зимовим періодом. У багатьох компаніях відбувся старт нових проектів і посилення існуючих команд. Ми це спостерігали в березні та квітні. У період травневих свят на ринку було помітно традиційне затишшя. Невеликий сплеск активності на ринку ми пов'язуємо не з поліпшенням економічних умов в Україні, а швидше з психологічними факторами", - коментує директор рекрутингового агентства" Форсаж "Олена Грищук.
За даними рекрутингового порталу hh.ua, зростання кількості вакансій в квітні склало лише 20% порівняно з минулим місяцем і менше 8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. "Позитивну динаміку спостерігати можна, але назвати активність роботодавців рекордною складно. Однак навіть таке зростання, враховуючи активну динаміку попереднього місяця й актуальну ситуацію економіки, можна назвати позитивною тенденцією", - коментують аналітики порталу. Нагадаємо, що в березні поточного року, за даними hh.ua, кількість вакансій порівняно з лютим збільшилася на 15-20%.
До списку найбільш активних секторів, з точки зору залучення нових фахівців, рекрутери включають сільське господарство, FMCG-сектор (виробництво товарів народного споживання), рітейл та IT-сектор.
За словами Олена Грищук, в агробізнесі затребувані висококваліфіковані фахівці в сфері тваринництва та рослинництва, в першу чергу керуючі проектів, спеціалізовані менеджери з продажу, а також більш вузькоспеціалізовані фахівці.
У ритейлі роботодавці шукають в основному рядових фахівців у магазини. Головна причина - висока плинність кадрів.
Рекрутери прогнозують подальше зростання кількості вакансій у сфері IT/Телеком, у промисловості, ритейлі, а також в FMCG-сегменті. При цьому очікується певний спад активності в банківській сфері, в юриспруденції, а також в сегменті HoReCa. За даними hh.ua, у березні-квітні вже спостерігалося зниження активність у банківській сфері - деякі великі гравці ринку скоротили кількість вакансій і нових підрозділів.

Відкладені очікування не виправдалися
В кінці 2012 року багато рекрутерів говорили про те, що як локальні, так і міжнародні компанії зайняли очікувальну позицію. Внаслідок зниження обсягу інвестування, а також на тлі можливої девальвації гривні, починати нові проекти збиралися лише одиниці. Вакансії, які з'являлися на ринку, були пов'язані з закриттям існуючих вакансій, а не з розвитком компаній-роботодавців.
На жаль, можна констатувати той факт, що розвивати заплановані раніше проекти цієї весни компанії (в першу чергу іноземні) не наважилися.
"Ті компанії, які все-таки зважилися розпочати реалізацію нових проектів і здійснювати інвестиції в персонал, роблять це вкрай акуратно. Вони не згорнули проекти, але масштаби цих проектів істотно менші, ніж декларували компанії раніше. Якщо аналізувати загальну кількість заявлених раніше проектів, реалізовуються зараз близько 20%. Решта компаній заморозили свої ідеї до кращих часів", - стверджує Олена Грищук.
Що стосується літнього періоду, то серйозного спаду активності на ринку праці експерти не прогнозують.
"У літній період ми очікуємо зниження активності на ринку праці, однак не думаю, що воно буде дуже сильним масштабним. У нас немає Євро цього року, а це означає, що такої великої кількості підробітків і фрілансових проектів, як торік, у нас не буде", - резюмує Олена Грищук.

delo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад