Забезпечення реалізації особами з інвалідністю права на трудову зайнятість

Одним з головних пріоритетів Державної політики по відношенню до інвалідів є їх трудова зайнятість, як важлива сторона кожного громадянина. Робота має добрий вплив на життя людини з обмеженими фізичними можливостями, дає йому відчуття потреби зі сторони сім’ї та суспільства, допомагає упоратися з наслідками інвалідності та сприяє реабілітації.
Важливим напрямом соціальної роботи є сприяння професійній підготовці інвалідів. У Конституції України та Законах України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» «Про зайнятість населення» та інших документах державою забезпечується доступність і безоплатність освіти інвалідам у державних та комунальних навчальних закладах на рівні, що відповідає їх здібностям і можливостям, їхнім бажанням та інтересам, удосконалення наукової та професійної підготовки з урахуванням медичних показань і протипоказань для подальшої трудової діяльності.
Ключовим ланцюгом в реалізації політики трудової зайнятості інвалідів є Державна служба зайнятості. Професійна підготовка або перепідготовка інвалідів проводиться з урахуванням медичних показань і протипоказань для подальшої трудової діяльності. Вибір форм і методів професійної підготовки провадиться згідно з висновками медико-соціальної експертизи.
В рамках виконання програми про реабілітацію осіб з обмеженими фізичними можливостями з дотриманням прав на працю, в центрах зайнятості проводиться певна робота, за яку відповідають спеціалісти центрів  зайнятості.
В їх особі Державна служба зайнятості – це посередник поміж інвалідом та роботодавцем. Саме тут кожному, хто звернувся, надається допомога в підборі підходящої роботи. В відділі активної підтримки безробітних оформлено інформаційний куточок, де розміщена корисна інформація: буклети, вакансії з інформацією про підприємства, які надали дані про вакансії для інвалідів. Тут можна дізнатися про проходження професійного навчання у центрах професійної реабілітації інвалідів з переліком професій, за якими ведеться навчання, а також інформація про навчальні заклади, в яких можуть навчатися громадяни з обмеженими фізичними можливостями.
Підприємства, які не закрили квоту по працевлаштуванню інвалідів, також надають повну інформацію про вакансії. Виходячи з інформації, отриманої від підприємств, відбувається працевлаштування незайнятих інвалідів.

dcz.gov.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад