На що йдуть податки, сплачені українцями

Дослідження «Скільки коштує держава, або За що я плачу податки?», проведене компанією «CASE-Україна», запевняє, що це не так. Згідно з дослідженням, найбільшими платниками податків у державі справді є східні регіони. Але вони ж – і найбільші одержувачі бюджетних коштів. Яскравий приклад – Донецька область. Вона є аутсайдером за сплатою податку на додану вартість.
Чому? Якщо сплата ПДВ бізнесом з донецькою пропискою в 2011 році склала 15,3 млрд. грн., то повернення ПДВ – 15,2 млрд. грн. Сумарно область у прибуткову частину бюджету за цим податком зробила найскромніший внесок серед усіх областей.

Більше того: в середньому на одну працюючу людину кожен регіон України платить до центрального бюджету більше, ніж отримує назад. А якщо оцінювати перерахування до бюджету з урахуванням непрямих податків, то виявиться, що між податковими внесками жителів різних регіонів кардинальної різниці зовсім немає (виняток – кияни). Тобто навіть якщо якийсь регіон і «переплачує» до бюджету, то ця переплата йде в першу чергу на утримання його ж пенсіонерів або на те, щоб «прогодувати» центральний апарат уряду.

Ще одне цікаве відкриття звіту – в скільки обходиться утримання держави кожному жителеві. Отримуючи в середньому 3 601 грн. на місяць, у 2011 році пересічний українець віддавав на ці цілі в середньому 2 092 грн. на місяць, або 25,1 тис. грн. в рік.

Щоправда, 90% українців жодного разу в житті не платили податки власноруч – за них це роблять податкові агенти, свідчить дослідження. Можливо, тому більшість жителів нашої країни не сприймають критично витрати державного і місцевих бюджетів. Приміром, на ці гроші кожен українець міг би найняти «особистого» чиновника або прогодувати двох з половиною пенсіонерів.

На що уряд витрачає податки, сплачені громадянами?
64% (чи 16 000 грн.) йде, звичайно ж, на утримання соціально незахищених громадян і пенсійні виплати. Але ще третину коштують різні послуги держави. Тут і «безкоштовна» освіта, і вартість медичних послуг, і потреби ЖКГ.
Приміром, у 2011 році кожен працюючий українець заплатив 2 500 грн. – на той момент півтори мінімальні місячні зарплати – за утримання системи освіти. Але середня зарплата в цьому секторі на той момент складала 2 000 грн.
А сума, яку платить українець на утримання прокуратури і судів (1 000 грн. в рік), удвічі перевищує вартість утримування української армії.

forbes.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад