Податкові пільги для працедавців: Як зміниться ринок праці

 

Варто відзначити, що з 1 січня по 30 листопада 2013 року мінімальна зарплата складає 1 147 грн. Відповідно на компенсацію з бюджету половини сплаченого єдиного соцвнеску зможуть розраховувати працедавці, які запропонують кандидатові не менше 3 441 грн. UBR.UA поцікавився у експертів, як це нововведення вплине на український ринок праці.
Податкові пільги при створенні високооплачуваних робочих місць допоможуть молодим фахівцям влаштуватися на хорошу роботу.
«Якщо ми говоримо про цифру 3 441 грн. за перше робоче місце, то для України це однозначно крок вперед. Головне, щоб був реально працюючий механізм компенсації працедавцеві цих 50% єдиного соціального внеску. Якщо порівнювати з середньою зарплатою в Україні, то це хороший старт для фахівця на першому робочому місці», – вважає HR-директор порталу rabota.ua Наталя Бровченко.
На жаль, додала експерт, зараз склалася така ситуація в регіонах, коли вже досвідчені фахівці отримують таку зарплату. «Тому, якщо працедавець зможе забезпечити перше робоче місце із зарплатою майже в 3 500 грн., то, на мій погляд, це хороший крок. Плюс, працедавці не з таким побоюванням братимуть до себе на роботу молодих фахівців. Ми зможемо побачити позитивну тенденцію, коли більший відсоток молоді почне легше влаштовуватися на хорошу роботу», – відзначила вона.
Проте формулювання постанови Кабміну досить непрості і залишають багато відкритих питань.
«Наприклад, не зовсім зрозумілим залишається питання щодо термінів отримання компенсації працедавцем. Так, постанова встановлює термін подання працедавцем заяви на компенсацію і обмежує періоди, впродовж яких задіяні в процесі державні органи повинні перевірити достовірність даних, відображених у заяві, і прийняти рішення про виплату компенсації», – розповіла менеджер групи «Human Capital» компанії «Ернст енд Янг» Оксана Лапій.
Безпосередньо не вказаний термін виплати компенсації органами Пенсійного Фонду, а сказано лише, що «виплата здійснюється щомісячно на підставі звіту впродовж 12 календарних місяців після завершення аналогічного періоду з моменту укладення трудового договору».
Проте Оксана Лапій підкреслила, що неоднозначність положень законодавства – явище для нас звичне і досвід показує, що які б різночитання і двоякі трактування не виникали в процесі правозастосування, рано чи пізно сформується певна практика, і з'являться відповіді на запитання, не анонсовані в нормативному акті.
«Безумовно, практика, яка складається, не завжди працює на користь бізнесу, і даний випадок, швидше за все, не стане винятком. Проте, на мою думку, навіть за умови несприятливих трактувань окремих спірних питань державними органами, в цілому, позитивний характер нововведення не зміниться, оскільки працедавці мають шанс отримати істотний економічний стимул», – вважає вона.
Однак Олег Нечеса, керівник практики «Організаційне проектування» консалтингової компанії «Джаггер», вважає, що нововведення сприятиме виходу бізнесу з тіні.
«В цілому ініціатива Кабміну цікава, але ефектом від неї більшою мірою буде не створення нових робочих місць, а вихід бізнесу з тіні. Відповідно для працедавців – це свого роду стимулюючий інструмент, щоб офіційно підтвердити фактичні робочі місця і рівень заробітної плати вище середньої в Україні», – вважає він.
За словами експерта, при роботі такої ініціативи «тіньовий» ефект для бізнесу практично ліквідовується – це й стане збільшенням надходжень до бюджету. «А також простимулює бізнес на виконання законодавчих вимог в частині найму і оплати праці персоналу, тим самим приведе до підвищення соціальної захищеності працівників», – підкреслив Олег Нечеса.
Але, на думку Оксани Лапій, кардинально картина рівня зайнятості навряд чи зміниться. «Недобросовісні працедавці, найімовірніше, через цю норму не перейдуть на легальні заробітні плати, оскільки виплата зарплат «у конвертах», незважаючи на наявність нинішньої пільги, можливо, обходитиметься їм дешевше. Та й головним двигуном створення нових робочих місць швидше залишатиметься бізнес-необхідність, а не можливість отримати пільгу», – відзначила вона.
Фахівець вважає, що ця пільга буде швидше заохоченням для добросовісних працедавців (які і за відсутності яких-небудь пільг створювали робочі місця, виплачуючи при цьому легальні зарплати), проте, така роль нововведення не має бути недооцінена.
Щодо того, що працедавцям стане дешевше створювати робочі місця, експерти в цьому сумніваються, тому що вартість робочого місця – це не лише заробітна плата.
«Сюди включається оренда офісу, устаткування, програмне забезпечення. Це й інвестиції в навчання співробітника своїми силами. На жаль, сучасна освіта дає випускникові тільки теоретичну базу. І це, як правило, книжкова теорія. У процесі навчання розглядається дуже мало кейсових моментів. Отже, щоб молодий фахівець успішно приступив до роботи, його треба навчити. А навчають у нас, як правило, керівники. Їх же час коштує набагато дорожче, ніж 3 500 грн. При цьому керівник відволікається від основної роботи, від того, що безпосередньо приносить гроші компанії. Інвестиції в молодь – це добре, але потрібно розуміти, що це і не дешево», – підкреслила Наталя Бровченко.

www.minfin.com.ua

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад