Що врятує українську економіку від кризи

ВВП за 2012 рік склав 1 409 млрд. грн., це на 107 млрд. більше, ніж у 2011-му. Нагадаємо: ВВП (валовий внутрішній продукт) – це сукупна ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, зроблених усередині країни впродовж року. Як же мінявся цей показник за три роки і яка галузь народного господарства скільки в нього вносила – в передкризовий 2008-й, кризовий 2009-й і минулий 2012-й.
Як бачимо, криза кардинально не змінила картину: промисловість, незважаючи на спад 2009 року, залишається головним локомотивом ВВП. Поступово збільшується роль сільського господарства – у грошах маємо майже двократний приріст. Як і раніше, спад у будівництві, стабільність у транспорті, а торгівля і побутові послуги «не помітили» кризи. Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь підрахував, що незважаючи на зростання ВВП у грошах – за 5 років в 1,5 разу в порівнянні з 2008 роком, – економіка України з урахуванням інфляції за цей період (ціни зросли на 55%) поки вийшла тільки на 95% від рівня ВВП 2008 року. Зате кризовий спад вже позаду: на кінець минулого року маємо зростання 20% у порівнянні з показниками 2009-го. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко каже, що сьогодні економіку тягне назад будівництво, а штовхає вперед сільське господарство. Щодо торгівлі та сфери послуг, частка яких зростала і в кризу – то це, на його думку, сталося за рахунок тіньової економіки – народ дістав «заначки» і пішов на базар за продуктами і промтоварами, побоюючись, що вони ще більше подорожчають.

Прогноз. Обидва експерти прогнозують, що докризового рівня ВВП Україна досягне не раніше кінця 2014 року, а то й середини 2015-го. «Для стрибка нашої економіки потрібний поштовх на світовому або внутрішньому ринку, наприклад, зростання світових цін на 20%, але це навряд чи станеться. Тому в найближчі три роки Україну чекає плавне зростання в усіх галузях народного господарства, жодних різких потрясінь не буде», – прогнозує пан Охрименко. Не бачить передумов для швидкого розвитку як світової, так і нашої економіки і пан Жолудь, але, на його думку, враховуючи, що ВВП – це деякий «загальний котел», з якого платять і зарплати, і пенсії, і він трохи наповниться, то в передвиборний 2014 рік (у березні-2015 вибираємо Президента) у частини населення (бюджетників і пенсіонерів) істотно підвищаться доходи за рахунок підвищення соцстандартів.
Сподіваємося на Європу і дешевий газ
Поки промвиробництво в Україні продовжує падати: за останніми даними Держкомстатистики, промисловість у лютому дала продукції менше на 6% (у грошах), ніж рік тому, і на 0,6% менше, ніж у січні. Керівник ІАЦ «Forex Club» в Україні Микола Івченко нагадав, що спад триває три місяці, хоча постійно сповільнюється. «На нас впливає світовий ринок, передусім Європа, а там також поки спад, – каже пан Івченко. – Незважаючи на мільярдні вливання грошей в економіку з боку Центробанку ЄС, вони поки лежать на рахунках банків, а не працюють на реальний сектор. Пожвавлення у них почнеться не раніше літа, у нас – на місяць пізніше, у результаті ВВП України все ж приросте за рік на 1,8-2%». Ще близько 1% зростання ВВП може дати зниження ціни на російський газ з $420 до $260 за 1 000 куб. м (якщо до літа створять консорціум з експлуатації нашої ГТС).

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад