Що може змінитися в Україні за наступний рік

Цього разу усе набагато конкретніше: до 15-го числа кожного місяця прем'єр зобов'язаний відзвітувати перед Президентом про те, як впоралися зі своєю ділянкою роботи кожне міністерство і відомство. План складається з 15 розділів. Наведемо сім розділів, що найбільше стосуються кишені та гаманця простого українця, і за допомогою експертів – Олександра Жолудя (старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень), Віктора Лисицького (екс-секретар Кабміну), Олександра Охрименка (президент Украналітцентру) і юриста Олексія Святогора – оцінимо їх на реальність. У цілому експерти вважають, що більшість пунктів можуть бути виконані: це стосується інфляції, курсу долара, соцвиплат. А ось боротьба з безробіттям і медреформа навряд чи дадуть відчутні результати. Є й такі, що залишаться тільки на папері, за переконанням експертів.

Фінанси
Утримання курсу гривні в середньому за рік на рівні 8,4 грн./$ та інфляції не вище 5,9% (у 2012-му інфляція була 7,9%, курс – 8,15 грн./$), розвиток системи кредитних спілок і підвищення держконтролю за тими з них, що працюють із вкладами населення, розвиток ринку цінних паперів для населення – дати можливість народу купувати акції.
Експерти. На думку пана Охрименка, проблем з курсом не буде, адже навіть 8,4 очікується не раніше кінця року. Підтримує він і введення кредитних спілок (у перспективі кооперативних банків). Розвиток ринку цінних паперів можливий, якщо НБУ відмінить ліцензії на їх купівлю, адже ніхто з фізичних осіб їх не отримуватиме заради купівлі 10-20 акцій. Офіційна інфляція також складе близько 6%, а ось реальна інфляція за продуктами буде трохи вищою, ніж офіційна, до 8-10%, – це світова тенденція, вважає пан Жолудь.

Медицина
У «пілотних» регіонах з медреформи (Київ, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька обл.) триватиме формування і оснащення підрозділів центрів первинною (амбулаторії з фельдшером і медсестрою), вторинною (районні та обллікарні) і третинною (високоспеціалізованою) медсандопомоги. У країні – формування мережі первинної меддопомоги. Впродовж року повинна завершитися медреформа в «пілотних» регіонах, в інших – сформована первинна мережа і на 50% забезпечена матеріально (медикаменти, устаткування, транспорт).
Експерти. Думки розділилися. Так, пан Лисицький упевнений, що «триповерхова» медреформа краще забезпечить населення меддопомогою, але грошей на це виділяється мало, тому ефект побачимо не скоро. А ось пан Охрименко вважає, що безкоштовною має бути тільки первинна допомога, і ратує за впровадження страхової медицини.

Соцсфера
Підготовка до впровадження принципу «за однакову роботу і стаж – однакова пенсія», незалежно від року її призначення, створення умов для початку роботи накопичувальної пенсійної системи (особові пенсійні рахунки – тим, кому менше 35 років).
Спрощення отримання держдопомоги незаможним сім'ям з дітьми, грошова компенсація пільговикам (інвалідам, чорнобильцям) вартості путівок на санкурортлікування. Створення соціальних гуртожитків для дітей-сиріт (не менше 9 до червня), реорганізація притулків для дітей в центри реабілітації (не менше 12 до грудня).
Зменшення безробіття шляхом компенсації працедавцеві єдиного соцвнеску (нарахування на зарплату) за працевлаштування неконкурентоздатних (інваліди, судимі, люди передпенсійного віку), видача ваучерів на перекваліфікацію тим, кому за 45 (не менше 20 тис. осіб), допомога у відкритті власної справи (4 тис. осіб). Реалізація програми держпідтримки молодих фахівців (лікарів, учителів, агрономів), залучених до роботи в селах (не менше 2 500 осіб). Припускає «підйомні» у розмірі 10 мінзарплат (11 470 грн.), але потім фахівець повинен відпрацювати 5 років у селі.
Експерти. На думку пана Охрименка, ідея з компенсацією соцвнесків і видачею ваучерів залишиться на рівні розмов, спочатку потрібно знизити до 15% єдиний соцвнесок (зараз 37%), тільки тоді зарплати стануть по-справжньому «білими», і працедавцям стане вигідно отримувати доплати. А накопичувальна пенсійна система не почне працювати, поки не буде політичного рішення незалежно від дефіциту Пенсійного фонду.

Люди і влада
Ухвалення закону про податок на розкіш (наприклад, 10% від вартості каблучки або 4 500 тис. грн. за кв. м вілли щорічно), тобто на великі квартири від 250 кв. м, дорогі авто, яхти, прикраси (квітень).
Початок видачі електронних паспортів (грудень). Збільшення штрафів за деякі порушення ПДР (кермування з непристебнутим ременем безпеки, незаконна установка освітлювальних приладів – ксенонові фари, тонування скла понад норму), введення автофіксації порушень (перевищення швидкості, неправильний обгін). У той же час штрафувати заборонять, якщо знаки і розмітка не відповідають стандартам або невидимі (наприклад, за деревами).
Експерти. І пан Лисицкий, і пан Охрименко схиляються до того, що закон про податок на розкіш ухвалять, але ефект від нього буде невеликий через складність стягування податку. Щодо ПДР, то пан Святогор вважає, що боротися за безпеку на дорогах потрібно, тому збільшення штрафів правильне. Але «листи щастя» стануть законними, тільки якщо вони приходитимуть тому, хто був за кермом, а не власникові авто.

Бізнес
Розробка концепції розвитку малого і середнього бізнесу, суть якої – зменшення контролю держави, створення єдиного держреєстру підприємців, відміна ліцензування для 50% видів госпдіяльності, реєстрація бізнесу не в податковій, а в Держреєстраційній службі. До грудня мають бути розроблені відповідні законопроекти.
Експерти. Законопроекти будуть підготовлені, але навіть якщо їх ухвалять, цього року для бізнесу мало що зміниться.

Комуналка
Приведення тарифів ЖКГ до економічно обгрунтованого рівня: затвердження графіку підвищення приблизно на 30-50% (березень), затвердження механізму стягування пені за прострочення (жовтень), прийняття постанови Кабміну про порядок розрахунків і виплати субсидій незаможним (листопад). Ухвалення законів про діяльність Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Впровадження програми енергозбереження (встановлення лічильників тепла, води).
Експерти. На думку пана Охрименка, законопроекти з підвищення тарифів написані «під МВФ», як буде насправді, побачимо пізніше. Пан Жолудь, навпаки, підтримує підвищення тарифів, адже плата за «комуналку» компенсується субсидіями і не перевищуватиме 15% доходу сім'ї.

Транспорт
Залізниця. Приватизація «Укрзалізниці» (фактично зміна форми власності з держпідприємства в публічне АТ, 100% акцій належатиме державі). Купівля 200 нових купейних і 41 плацкартного вагонів (листопад). Зміна методики розрахунку вартості з/д квитків, підвищення сервісу на з/д (гнучкі тарифи, збільшення числа зупинок потягів), введення нових швидкісних потягів на денних маршрутах (яких, не уточнюється) і нічного швидкісного потягу «Київ-Донецьк», підготовка до відкриття швидкісного сполучення Львів – Перемишль – Варшава та Київ – Москва. Відкриття тролейбусних ліній до ст. «Дарниця» і «Київ-Московський» (Київ).
Авіація. Відкриття рейсів по Україні п'яти нових low-cost-перевізників (low-cost – низька ціна; дешевші перевізники).
Автотранспорт. Передача автодоріг місцевого значення місцевим органам влади (грудень). У тому числі їм будуть передані фінанси на утримання доріг і перепідпорядковані дорожні служби (зараз ними керує Міжгалузевий інститут управління (МІУ).
Експерти. Зміна форми власності «УЗ» ніяк не позначиться на пасажирах, поки 100% знаходяться в руках держави, але дає можливість продавати акції в приватні руки, каже пан Охрименко. Найімовірніше, держава залишить за собою контрольний пакет, а від інвесторів зажадає модернізувати колію, відновити парк вагонів і локомотивів. Це може підняти ціну з/д квитків, але ненабагато, тому що вони регулюються (природна монополія). Для беззбитковості власники будуть вимушені підняти ціни на вантажоперевезення, що спричинить зростання вартості інших товарів (наприклад, машин, зерна). Щодо авіаперельотів, то пан Охрименко сумнівається, що вони стануть популярними, через розвиток з/д сполучення в Україні більшості населення вигідніше їздити, а не літати. А ось дороги повинні стати кращими за умови суворого контролю за витрачанням держкоштів, що виділяються.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад