Економіка парадоксів: у промисловості – спад, витрати населення зростають

Cудячи з цифр, падіння сповільнюється: у грудні було 7,4% (рік до року), а окремі галузі – харчопром і легка промисловість – у січні і зовсім показали зростання. 
Щодо областей, то погано теж було не всім. Найбільше постраждала індустріальна Україна, краще від інших справи у центральних і західних областей. Тоді як у Луганській і Донецькій областях падіння перетнуло 10%-ву межу, Львівський і Рівненський регіони «зросли» на 15,5% і 16,2% відповідно.
Чому? У перших зосереджені металургія, хімічна промисловість і машинобудування, що відчули падіння експорту найбільше. У других – аграрний сектор і суміжні галузі. А вони на хвилі високого попиту як в Україні, так і за кордоном почуваються досить упевнено – харчпром показав 9,5%-ве зростання.

Промисловість намацує дно
Але головне, що загалом по країні статистика опинилася не в такому глибокому мінусі, як у грудні. Тоді зниження склало 7,4% рік до року, в січні – 3,2%. Металурги і машинобудівники змогли уповільнити падіння у своїх галузях: перші пригальмували його з 12% у грудні до 9% у січні, другі – з 19% у грудні до 8% у січні. Нарешті, допоміг і тривалий цикл виробництва цукру. Завдяки ньому, каже головний економіст «Dragon Capital» Олена Бєлан, зростання в харчовій промисловості у січні помітно прискорилося.
Чи означає це, що падіння промвиробництва досягло свого дна?
Причини для оптимізму справді є. Деякі – чисто технічні. Приміром, після того, як у березні 2012 року остаточно зупинився Лисичанський НПЗ, увесь минулий рік нафтопереробка показувала падіння в 25-35%. Цього року вона повинна вийти в нуль – але не за рахунок відновлення виробництва, а просто тому, що більше не буде високої бази порівняння, каже керівник аналітичного департаменту ІФК «АРТ Капітал» Ігор Путилін. Якщо ж хоч один з тих нафтопереробних заводів (НПЗ), що простоюють зараз, відновить свою роботу, галузь нафтопереробки і зовсім покаже плюс, додає пані Бєлан.
Другий кандидат на відновлення – металургія, адже світові ціни на сталь нарешті пішли вгору. Хоча директор «CASE-Україна» Дмитро Боярчук попереджає: на лютий-березень на ресурсних ринках очікується зворотний тренд – не виключено, що ціни на метали знову почнуть знижуватися.
Тому зітхати з полегшенням керівництву країни поки рано. «У грудні в промисловості теж очікувалося мінімальне падіння або незначне зростання, – нагадує пан Боярчук. – Але виявилось, що Україна пережила вражаюче падіння. У січні очікувалося вже невелике зростання, але промисловість продовжила падати».
Щоб говорити про швидке завершення рецесії в економіці, треба, щоб хоч би 3-4 місяці звіти Держкомстату, принаймні, не погіршувалися, пояснює керівник аналітичного відділу «SР Advisors» Віталій Ваврищук. Він вважає, що за результатами 2013 року індекс промвиробництва знизиться на 2,2%. У «Dragon Capital» налаштовані оптимістично і чекають зростання в 2,5%.

Інерційні витрати
Тоді як виробництво падало, споживання українців зростало – на 14,1% рік до року. Це навіть більше, ніж результати січня 2012-го, коли про падіння в економіці ще навіть не йшлося (+13,8%). За словами пана Боярчука, зростання внутрішнього споживання забезпечили два чинники: з одного боку українці стали менше відкладати, з іншого – попит частково підтримується за рахунок торішнього зростання зарплат.
Частину цих коштів населення витратило на вітчизняні товари – в основному, продукти харчування, одяг і ліки. Але пан Боярчук вважає, що щонайменше половина зростання споживання припала на імпорт. Даних про торговий баланс у січні ще немає, але саме так відбувалося минулого року.
Таке поєднання – передвісник подальшого розширення дефіциту поточного рахунку. У січні, згідно з прогнозами експертів, імпорт товарів і послуг перевищить експорт приблизно на $500 млн.
Так щедро в січні українці витрачалися за інерцією, і скоро їх споживання скоротиться, упевнена пані Бєлан. Чому? Усі вільні кошти бюджету цього року йтимуть на обслуговування і погашення держборгу, а тому зростання витрат на соціальні виплати буде невеликим, зростання доходів громадян – та їх споживання – також сповільняться. Інвестори активними покупцями також навряд чи будуть – не той бізнес-клімат. У результаті з часом імпорт почне знижуватися, а торговий баланс – йти на поправку.

minprom.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад