Незамінних в компанії немає?

Є й полярна точка зору: кожна людина унікальна, вона привносить до роботи не лише набір компетенцій та професійних якостей, але й неповторні персональні риси. Якщо співробітник – висококласний фахівець, та ще й яскрава особистість, то його звільнення – втрата для компанії. Тому потрібно зробити усе, щоб його утримати. Де ж істина? Ось декілька міркувань на цю тему.
В історії бізнесу були випадки, коли звільнення однієї людини позначалося на роботі усієї компанії, проте це швидше виняток. Як правило, великий і стабільний бізнес нечутливий до втрати не лише рядових співробітників, але й керівників. Структура і організація бізнес-процесів великих компаній побудовані так, щоб мінімізувати ризики такого роду. Наприклад, у «Microsoft» кожен менеджер зобов'язаний мати декілька так званих successors – потенційних кандидатів, які за необхідності зможуть його замінити. Такими кандидатами можуть стати як співробітники компанії, так і люди ззовні. Менеджер спостерігає за їх кар'єрним зростанням, допомагає їм розвиватися, словом, намагається виховати собі гідного наступника.
Це зовсім не означає, що роль кожного конкретного співробітника настільки мала, що не варто за нього боротися. Люди – це головне в компанії будь-якого масштабу. Від їх професіоналізму і злагодженої роботи залежить успіх бізнесу. Якщо ти упускаєш хорошого фахівця – це велика проблема. Більше того, це привід замислитися: наскільки ти правильно повівся як менеджер. Особливо, якщо це був ключовий співробітник. Безумовно, в теорії менеджменту існують правила і постулати, проте в людських взаєминах усе значно складніше. Дуже багато питань вирішуються індивідуально, з урахуванням цілої низки унікальних обставин, які визначаються особистими якостями. Найяскравіше це проявляється в командній роботі, коли взаємини між людьми не менш важливі, ніж їх професіоналізм. І якщо кандидата з тим же набором компетенцій знайти легко, поєднання компетенцій і людських якостей унікальне. Саме тому потрібно завжди намагатися вберегти і утримати хороших співробітників.
Є ще й такий аспект. Невеликі компанії дуже чутливі до втрати ключового фахівця. Для корпорацій або їх регіональних підрозділів заміна однієї людини менш відчутна. Але для відділу або команди звільнення людини, яка брала активну участь у колективній роботі, нестандартно мислила, мала яскраву харизму або багатий життєвий досвід, може стати серйозною проблемою. Більше того, в довгостроковій перспективі звільнення декількох сильних професіоналів, ідеї яких допомагали компанії бути відмінними від конкурентів, може позначитися і на бізнесі великої компанії.
Але навіть у цьому разі не варто перегинати палицю і утримувати ключового співробітника за будь-яку ціну. Це може стати великою для нього спокусою і порушити баланс в колективі. Немає більшої проблеми для команди, ніж співробітник-«зірка» з роздутим его, який впевнений в тому, що він незамінний і його неможливо звільнити. Звільнити можна кожного! Якщо людина недостатньо добре працює, неправильно будує взаємини з колегами, не розділяє існуючі цінності і принципи – її звільняють.
Взагалі, осмислення цього питання народжується з певної управлінської зрілості. Ти щосили намагаєшся знаходити, залучати, ростити і берегти хороших фахівців. Але ти ж не замислюючись розлучаєшся з тими, хто не може працювати в команді і намагається компенсувати свої особові та професійні недоліки уявною «незамінністю».
Головним критерієм в ухваленні подібних рішень може бути оцінка того, що втратить компанія, коли той чи інший фахівець або менеджер її покине. Незамінність, звичайно, міф, проте однозначно у кожної компанії є співробітники, про вимушене розлучення з якими керівники й досі шкодують. Звичайно, це привід для роздумів і висновків, а не для самобичування. Врешті-решт, у цьому і полягає робота менеджера.
Окрема проблема виникає у великій компанії, коли її залишає ключовий лідер. За ним можуть потягнутися інші менеджери і співробітники, може змінитися мотивація і навіть з часом корпоративна культура. І тоді навіть велика компанія може стати іншою.

hrliga.com

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад