До страхових агентів висунули перелік вимог

Агентів, які продають поліси добровільного автострахування, внесуть до спеціального реєстру Моторного бюро України. Але потрапити до нього можна буде лише за низкою визначених критеріїв.

Реєстр перевірених агентів
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг опублікувала проект Розпорядження, яким встановлюються кваліфікаційні вимоги до страхових агентів, що продають послуги обов’язкового автострахування (автоцивілка). Згідно з документом, посередник повинен знати основи страхування, закон "Про страхування" та нормативні документи зі страхового посередництва, які стосуються порядку розрахунку страхового платежу, заповнення бланків, порядку і термінів складання звітності про укладені договори страхування, а також про зіпсовані і загублені бланки.
На основі цих вимог Моторно-транспортне страхове бюро України створить єдиний реєстр всіх страхових агентів. Очікується, що це відбудеться в першому півріччі цього року. Щоб потрапити до реєстру, претенденти повинні пройти спеціальну підготовку в страховій компанії. Курс навчання повинен закінчуватися перевіркою знань і навичок страхових агентів атестаційною комісією, склад якої визначається та затверджується страховиком. За результатами такої перевірки компанія видає документ про успішне проходження навчання. Особи, які не пройшли перевірку, мають право повторно пройти освітній курс.
Крім того, обов’язковими умовами для посередника стануть наявність договору доручення, укладеного з членом Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), і включення агента в їхній реєстр. Тобто особи, які не внесені до реєстру, не зможуть продавати страхові поліси.
Страхові компанії констатують: зараз у сегменті обов’язкового автострахування працює чимала кількість агентів, що призводить до певних труднощів. "Ініціатива Нацкомфінпослуг правильна, актуальна і давно назріла. Створення такого реєстру дасть змогу значно підвищити професіоналізм страхових агентів, побачити ще на стадії навчання осіб, які не здатні ефективно займатися продажами у сфері страхування, а також допоможе уникнути ризику співпраці з ненадійними особами", – прокоментував генеральний директор однієї зі страхових компаній.
Підвищення кваліфікації агентів потягне за собою поліпшення якості обслуговування, впевнені фахівці. Клієнт зможе затребувати у агента довіреність і переконатися, що продавець страхової послуги має право реалізовувати поліси від імені саме цього страховика. "Завдяки створенню реєстру страхова компанія зможе в якійсь мірі убезпечити свій бізнес від махінацій з полісами. Повністю шахраї з ринку не підуть, але певний відсоток недобросовісних агентів відсіється", – зазначають у іншій страховій компанії.

Схеми шахрайства на страховому ринку
На страховому ринку часті випадки, коли агент бере під реалізацію певну кількість полісів, а потім заявляє про їх втрату. Відповідно страхова компанія публікує повідомлення про визнання загублених полісів недійсними. Однак найчастіше вони без відома компанії реалізуються громадянам. Якщо настає страховий випадок, ці особи не можуть претендувати на виплати, оскільки придбані ними поліси недійсні. За даними МТСБУ, лише у 2012 році страхові компанії втратили близько 64 тис. полісів автоцивілки серій АА та АВ, які використовувались для укладання договорів страхування у 2011-2012 рр.
Часто також трапляються випадки, коли агенти роблять знижки більші, ніж дозволено законодавством. Стикалися СК і з ситуацією продажу поліса "на деякий час". Схема наступна: бланк виписується і пред’являється в необхідний контролюючий орган, а потім повертається агенту, який передає його в страхову компанію як зіпсований, а гроші осідають в його кишені.
Крім того, представляючи інтереси одночасно кількох страхових компаній, агенти можуть виписати поліс тієї компанії, яка на даний момент платить більшу комісійну винагороду, не звертаючи уваги на бажання клієнта застрахуватися в конкретній компанії. Таку "помилку" водії помічають, як правило, не відразу, а вже при настанні страхового випадку. Кожна страхова компанія має у себе список таких недобросовісних агентів, але єдиного реєстру на сьогоднішній день в Україні немає.
"Довести факт шахрайства в суді надзвичайно важко. Але в даний момент у споживача є можливість убезпечити себе. Можна перевірити, чи дійсний страховий поліс, на сайті Моторно-транспортного страхового бюро України", – рекомендує страховик.
Страхові компанії вже давно намагаються вирішити цю проблему і неформально обмінюються між собою "чорними списками" недобросовісних агентів. Однак створення єдиного централізованого реєстру дозволить ретельніше відстежувати пересування агентів страховим ринком.
За словами експертів, у кінцевому результаті від набуття чинності проекту Розпорядження виграють усі, і насамперед – споживач. Він отримає додаткові гарантії того, що не стане жертвою обману, а також матиме справу з добре підготовленими, кваліфікованими продавцями послуг.
Водночас експерти радять водіям не втрачати пильність і перевіряти не тільки документи страхових агентів, але й серію і номер самих полісів (на сайті Моторного бюро). Створення нового реєстру не вирішить проблем із шахрайством зареєстрованих агентів. "Якщо ті не стануть дорожити своєю репутацією і не будуть побоюватися відсторонення від продажу "автоцивілки", то можуть продовжити продавати крадені поліси. Це страховки на анульованих бланках ОСАЦВ: після подачі страховиками заяв про втрату МТСБУ оголошує їх недійсними і виключає з баз даних і реєстрів", – повідомляють у СК.
Продаючи страховки на таких бланках, нечисті на руку агенти привласнюють зібрані з водіїв кошти. Якщо їх автомобілі не потрапляють в аварії, то про шахрайство взагалі ніхто не дізнається. Однак у випадках ДТП потерпілі залишаються без страхових компенсацій.

kreschatic.kiev.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад