Підсумки 2012 року: роздрібні мережі роблять ставку на "магазини біля будинку"

2012 рік можна вважати досить успішним для українського ритейла. Роздрібні мережі активно відкривали нові магазини і проводили ребрендинг вже існуючих.
"Усі мережі активно розвиваються. Хто робить наголос на відкритті нових точок, хто на нових напрямах торгівлі, хто запускає нові власні торгові марки, але усіх об'єднує одне – усі йдуть вперед, надолужуючи прогаяне під час кризи", – відзначає Олена Разумова, провідний фахівець відділу розвитку зв'язків з громадськістю "Ритейл груп" (мережі "Велика кишеня", "Велмарт", "ВК Експрес").

Улюблений "магазин біля будинку"
Найбільш популярним серед ритейлерів форматом нових торгових точок можна вважати "магазини біля будинку". Багато великих роздрібних мереж зробили акцент саме на цей формат.
Дмитро Кулик, генеральний директор компанії "Український Ритейл", вважає, що "магазини біля будинку" є сьогодні найбільш прийнятними як для операторів роздрібного ринку, так і для споживачів.
"Для операторів ринку формат "магазин біля будинку" є одним із шляхів мінімізації розміру інвестицій і одночасною можливістю для продовження розвитку мережі. Для споживачів "магазини крокової доступності" мають низку переваг перед гіпермаркетами: оптимальні витрати часу на дорогу і здійснення покупок, при цьому завжди достатній асортимент товарів", – каже топ-менеджер.
Олена Разумова відзначає, що формат "магазин біля будинку" – найпопулярніший і такий, що швидко розвивається в Європі. Сьогодні "магазини біля будинку" займають 30-35% від загальної частки ринку європейського продуктового ритейла.

Оптимальний асортимент
Окрім відкриття нових магазинів, роздрібні мережі приділяли в 2012 році чималу увагу й оптимізації асортименту торгових точок. Українці стали раціональнішими і вже не готові витрачати гроші на непродумані покупки, як це було перед кризою.
Це констатують як виробники продуктів харчування, так і мережі, які ці товари реалізують. "Споживачі сильно обпеклися в попередні роки і бояться наступної хвилі кризи. Якщо раніше вони не акцентували увагу на ціні звичних їм продуктів, то зараз вони стежать за цінами і купують саме те, що необхідно. Покупці стають більш раціональними", – розповідає глава "Kraft Foods Україна" Тарас Лукачук.
"Питома кількість товару, що купується, в 2012 році хоч і зросла в порівнянні з 2009 роком на 15%, але все ще менше показників 2008 року. Зростання цін випереджає зростання реальних доходів населення", – кажуть в "Ритейл груп".

Плани на майбутнє
За оцінками операторів ринку ритейл, в 2012 році істотних змін в розстановці сил не сталося. Не прогнозують компанії й особливих змін на наступний 2013 рік.
"Щодо ринку продуктового ритейла в цілому, то я думаю, що 2013 рік кардинально не відрізнятиметься від попереднього, незважаючи на кризові очікування в країні", – вважає Дмитро Кулик. Роздрібні мережі продовжать активне освоєння формату "магазин біля будинку".

delo.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад