Понад 200 тисяч іноземців працюють в Україні нелегально

Перебування іноземних нелегальних працівників тісно пов’язане з функціонуванням тіньового сегмента економіки. 

«Зазвичай нелегальні іммігранти є учасниками або ж організаторами тіньового ринку праці. І працюють вони без оформлення трудових відносин у сфері торгівлі на продуктових або промислових ринках, у кіосках», – зазначила експерт.

При цьому Петрова запевнила, що неформальна зайнятість таких мігрантів не створює напруженості на офіційному ринку праці України, адже такі іноземці, як правило, зайняті в закритому сімейному бізнесі. Водночас зарплата в Україні не є привабливою для іноземців, наголосила вона.

На думку аналітика, разом з тим, і легальна, і нелегальна міграція, інвестуючи у власний бізнес, стимулює розвиток українського ринку праці та допомагає створенню робочих місць для найменш захищених українських громадян.

Серед легальних працівників-іноземців в Україні близько третини співробітників є вихідцями з країн СНД, половина з яких – громадяни Росії. Крім того, в Україні спостерігається тенденція до збільшення числа працівників з Білорусі та Узбекистану, повідомила Петрова.

«Крім того, активними учасниками ринку праці в Україні є турки, поляки, китайці, німці, румуни, в’єтнамці. Половина з мігрантів працюють в Україні до одного року, а кожен третій – більше трьох років. Переважна більшість з них – чоловіки віком до 40 років», – розповіла експерт.

За її даними, більше 90% іноземців працюють на приватних підприємствах, зайнятих у сфері торгівлі, нерухомості, будівництва та у переробній промисловості. При цьому більше 70% іноземних працівників займають посади керівників та спеціалістів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іноземні співробітники українських компаній не витісняють з вітчизняного ринку праці українців.

zik.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад