Відкриті офіси знижують мотивацію співробітників

Згідно з останніми дослідженнями британських учених, "опен-спейси" підвищують рівень стресу і знижують задоволення умовами праці, що, відповідно, позначається на мотивації. Шум, який створюють декілька десятків людей, викликає найбільше скарг у співробітників відкритого планування, звідси й зниження мотивації до роботи. У журналі з прикладної психології «Journal of Applied Psychology» були опубліковані результати недавніх досліджень: 40 учасників експерименту розділили на дві групи, одні працювали в шумі низької інтенсивності, а інші в повній тиші. Після цього їм запропонували завдання, яке не мало вирішення (але випробовувані про це не знали). Група, яка працювала при повній відсутності сторонніх звуків, наполегливо «билася» над пошуком рішення, тоді як їхні колеги, які працювали у шумі, не прагнули шукати вирішення після декількох невдалих спроб.
У відкритих офісах багато хто користується навушниками. Та вони доречні тільки з одного боку: відгороджують від зовнішнього світу. А з іншого – це заміна одних децибел іншими. Однак експерти зазначають, що мотивація знижується на робочому місці через шум не з вини співробітника (цей чинник поза нашим впливом).
Друга скарга – нестача особистого простору. Новомодні дизайнери навмисно прибирають перегородки між офісними приміщеннями, стверджуючи, що обмін думками протягом дня призводить до виникнення нових ідей. Але так можуть думати тільки теоретики, адже на практиці все по-іншому. Репліки співробітників можуть мати відволікаючий характер, розмови – короткі та поверхневі, найчастіше – побутові, а це відводить убік від роботи як ніщо інше. У будь-якому разі, щоб не заважати іншим, вам доведеться обмежити спілкування телефоном та особисті розмови залишити до обідньої перерви: там ви зможете, нарешті, усамітнитися й позбавитися від зайвих вух. Для особистих бесід рекомендують використовувати переговорні чи кафе під час обіду.
Ті, хто був упевнений у 100% -ій користі відкритого планування, вважав, що відсутність бар'єрів – це великі можливості для взаємодопомоги. Дивимося на ситуацію знову зі сторони: співробітник буде вимушений слухати усі прохання, що надходять ззовні, і може не впоратися зі своїми обов'язками. Особливо "постраждають" досвідчені, адже їм ставлять запитання і звертаються за підказкою.
Співробітник перериває свою роботу, перемикається на чужу, посилено мислить і розмірковує, консультує і, зрештою, його мозок починає кипіти. Тому краще, якщо усі запитання від співробітників надходитимуть у певний часовий інтервал.
http://www.naim.ru/
Підготувала Ольга КОТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад