Небезпеки нелегального працевлаштування

Крім вас, нелегала, покарають за обман держави й керівництво підприємства, на якому ви працюєте. Щоправда, їм доведеться заплатити в десятки разів більше особисто вашого штрафу.

Такі норми в Україні були введені не так давно, лише рік тому. Над доробками КЗпПа працювали Федерація роботодавців, Кабмін і віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. У підсумку нарешті введені штрафи за виведення з тіньової економіки, як для нелегальних найманих працівників, так і для керівництва підприємств-порушників.

Перші повинні будуть заплатити до 10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, які зараз становлять близько 170-340 гривень, другі - 50-250 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (850-4250 гривень). Крім того, під адміністративні правопорушення потрапляє і компанія, яка порушила трудове законодавство. Тут уже штрафи істотні. За кожного неоформленого співробітника вона повинна заплатити 35 його мінімальних зарплат, що на сьогоднішній день становить понад 35 тисяч гривень.

Однак з текстом законопроектів не згодні профспілки, які вважають нелогічним часткове покладання відповідальності на працівника, який і так постраждав.

«Кодекс законів про працю дозволяє співробітникові приступати до своїх обов'язків без письмового укладення договору. Легальність залежить тільки від роботодавця », - висловив точку зору більшості заступник голови Федерації профспілок Сергій Кондрюк.

У наш час, щоб офіційно оформитися на роботу, потрібно бути психологом для знаходження підходу до власного шефа. Загрози, підсовування текстів законів - навряд чи допоможуть. Тут потрібні ефективні заходи. Адже в підсумку ви повинні отримати запис у трудовій книжці, а не звільнення за те, що просто дістали свого боса.

Штрафи за нелегальне працевлаштування

У нашій країні з тіньовою економікою, в якій працює більшість нелегалів, працюють податківці. Співробітники ДПС намагаються присікти всі спроби нелегального працевлаштування громадян, що тягне за собою невиплату податків.

Про помилки роботодавців і найманих робітників сайт 062 поговорив з ДПС в Донецькій області.

Щорічно податкова служба Донеччини проводить аналіз наявних баз даних (БД) по громадянам працездатного віку, які не отримують офіційних доходів. Завдяки цій роботі, тільки з початку 2012 року в регіоні було залучено до оподаткування 26 500 громадян.

«Підрозділами податкової міліції за матеріалами проведених перевірок порушено 16 кримінальних справ за фактами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та 10 - за фактами ухилення від сплати обов'язкових платежів до ГПФУ», - повідомили кореспонденту Донецького порталу в прес-службі структури.

Податківці наполягають, що легальність найманого працівника залежить не тільки від бажання роботодавця. Непрацевлаштований співробітник повинен наполягати на оформленні трудового договору з занесенням у трудову книжку. Ця норма прописана в трудовому законодавстві України.

Не ведіться на це!

«Про факти порушення своїх прав громадяни можуть повідомляти до Державної інспекції з питань праці, Державної податкової служби, прокуратури. Також працівник має право захистити свої права через суд», - розповідають про норми КЗпП і про відповідальність за їх порушення співробітники ДПС в Донецькій області.

Однак податківці журяться, що реально це роблять одиниці. Не хочуть розлучатися з нажитими місцями. Крім того, змінити позицію роботодавця та примусити його до оформлення договірних відносин в письмовому вигляді, як цього вимагає законодавство, практично неможливо.

На щастя держбюджету, залишилися в Україні унікуми, які готові «накапати» на своїх керівників, які виплачують заробітну плату в «конвертах». Наявну інформацію необхідно надати до державної податкової служби за місцем реєстрації або до вищестоящого органу ДПС. Крім того, залишаються в силі й анонімні дзвінки за телефоном «гарячої лінії» на Донеччині - 301-52-85.

Крім БД, є у податківців та інші механізми виявлення нелегальних найманих робітників та їхніх роботодавців. «Повідомлення про факти виплати заробітної плати в «конвертах»Державною податковою службою в Донецькій області відпрацьовуються в рамках своїх повноважень.

Наприклад, аналізується інформація про фінансово-господарську діяльність підприємства в цілому, визначається необхідна кількість найманих осіб для здійснення його функціонування. Далі ці дані зіставляються з податковою звітністю підприємства», - продовжує роз'яснювальну роботу прес-служба структури.

Наприклад, на якомусь підприємстві зі значними оборотами, чималим споживанням електроенергії, великою кількістю транспорту в штаті числиться лише декілька найманих осіб. «Виходячи з цього, неважко зробити висновок про можливу наявність нелегальної праці», - резюмують податківці Донеччини.

Офіційно з повідомленнями про факт порушень власне постраждалі громадяни звертаються лише тоді, коли вже права порушені, а у них на руках - достатня доказова база справи про нелегальне працевлаштування.

Оформлення трудового договору

Деякі роботодавці знаходять альтернативне рішення - пропонують робітникам офіційне працевлаштування, але на своїх умовах. Зокрема, податки і за себе, і за підприємство лягають на плечі непрацевлаштованого співробітника. А це до 35-37% від встановленої зарплати.

Від відсотків - до цифр. Якщо, наприклад, ваша зарплата дорівнює двом тисячам гривень, то при офіційному працевлаштуванні на таких умовах ви отримаєте на руки лише 1300 гривень.

«Ця пропозиція керівництва підприємства є незаконною, а дії його керівника, пов'язані з порушеннями трудового законодавства, містять склад злочину», - пояснюють у ДПС в Донецькій області.

За законом, взаємини з підприємством повинні були розпочатися з оформлення індивідуального трудового договору, в тому числі із зазначенням тривалості випробувального терміну, або з ознайомлення з наказом про призначення на посаду згідно зі штатним розкладом і чинним колективним договором.

«Сума заробітної плати, як грошової винагороди за такими видами договорів, з самого початку повинна бути предметом обговорення з роботодавцем», - зазначають співробітники податкової структури Донеччини.

Безкоштовна медицина та пенсійне забезпечення

Чому ж все більше громадян погоджуються на неофіційне працевлаштування? Основних причин - дві. Бажання заробляти більше, а не ділитися з державою, і відсутність майбутнього, як вони думають, у пенсійного забезпечення. У підсумку - навіщо платити кудись, якщо я нічого звідти не отримаю.

Податки від зарплати, крім ПФУ, також йдуть жо міськ-, обл-і держбюджетів. Саме звідти гроші перерозподіляються на існування державних установ - садочків, шкіл, лікарень, і структур - міліції, пожежної охорони. Крім того, за цей рахунок проводяться ремонти доріг, освітлення, благоустрій населених пунктів і так далі. В ідеалі, якщо ти працюєш неофіційно, то не маєш права користуватися цими благами безкоштовно. Але це - лише з моральної точки зору.

Експерти кажуть, що вже через 10-20 років пенсійного забезпечення практично не буде. Його замінять накопичувальні пенсійні рахунки, які використовуються у всьому світі.

І, правда, фінансове забезпечення ПФ громадянами країни було розроблене ще в СРСР, коли зайнятість працездатних громадян стовідсотково регулювалася державою. Зараз на діяльність приватного підприємства керівництво країни фактично вплинути не може, тим більше вказати, скільки працівників воно повинно найняти.

Накопичувальні пенсійні рахунки будуть персонально у кожного громадянина, проте щоб почати відкладати вже сьогодні (щоб на пенсії жити на значні відсотки, якщо не буде чергового банківського дефолту), потрібно закріпити це законодавчо. Але подібна система пенсійного забезпечення має деструктивну критику, що має свій початок з 2003 року, коли її вперше намагалися ввести, що суттєво гальмує цей процес.

Тому на сьогоднішній момент робота «за неофіційними договорами» ставить під велике питання розмір вашої майбутньої пенсії і вік, в якому ви на неї підете.

Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні

Ризик - благородна справа, навіть у тому випадку, якщо ви втратите роботу. У свої 20-25-30 років ми мало замислюємося про те, що нас чекає в майбутньому, звідки ми будемо отримувати гроші на своє життя (або існування) в 60-65, вийшовши на заслужений відпочинок.

Не секрет, що багато законів діють лише на папері, в реальності - все в точності до навпаки. Але, можливо, через ваш вчинок піти проти системи залежить наше майбутнє, хоч і таке примарне, далеке та непередбачуване.

Джерело: http://062.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад