За кордоном працюють 2,5 млн українських трудових мігрантів


Про це в прес-центрі "Головкому" повідомила речник Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Варвара Жлуктенко.

Частково масштаби міграційних потоків в Україну та з України перебільшують і некоректно інтерпретують. Люблять говорити, що у нас 6 млн українських заробітчан за кордоном. Насправді це некоректна інтерпретація даних Світового банку, який стверджує, що 6,5 млн. емігрантів з України - це всі, хто звідси виїхав, а не тільки заробітчани. Мова йде про тих, хто поїхав заради возз'єднання родин, одружився, емігрував за спеціальними програмами до США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ізраїлю і т.д. Кількість саме трудових мігрантів з України визначити важко, але за усередненими експертними підрахунками сьогодні їх до 2,5 млн осіб. Це цифра тих, хто перебуває за кордоном взагалі, а не виїжджає щорічно, як часто про це говорять.

За її словами, найбільш ґрунтовне дослідження на цю тему Інституту демографії та соціальних досліджень показало, що в період з 2005 по 2008 рік в цілому за кордоном перебували 2 млн 100 тис. трудових мігрантів з України. "Нещодавно були оприлюднені більш свіжі дані Національного інституту стратегічних досліджень, який у минулому році зазначив цифру близько 900 тис. трудових мігрантів з України, які офіційно працевлаштовані за кордоном. До них потрібно додати близько 1,5 млн заробітчан з неврегульованим статусом за кордоном, і ми отримаємо ту ж цифру до 2,5 млн українських трудових мігрантів за кордоном", - зазначила Жлуктенко.

Представниця МОМ також спростувала міф про те, що на місце українців, які виїхали, "приїжджає навала емігрантів з країн, що розвиваються". "Цифра в 5 млн емігрантів, які проживають в Україні, насправді стосується тих, хто народився за межами України згідно з переписом населення 2001 року. 85% з них приїхали до України ще до розпаду СРСР (військовослужбовці, інженери, інші працівники на новобудовах) , і ніяк не 5 млн з країн Азії й Африки, як часто люблять лякати українське суспільство ", - сказала Жлуктенко.

Джерело: http://glavkom.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад