Олег Рісний: Значимість тимчасових оплачуваних громадських робіт є великою не тільки для громади міста...

Одним із вагомих чинників, що знімає соціальну напругу на ринку праці та забезпечує тимчасову зайнятість громадян є оплачувані громадські роботи.

Як зазначив директор Львівського міського центру зайнятості, Олег Рісний: «Значимість тимчасових оплачуваних громадських робіт є великою не тільки для громади міста, чи для підприємства, на якому виконуються такі роботи, але й для самих безробітних, оскільки участь у цих роботах забезпечує їм матеріальну підтримку, зараховується до страхового стажу, зберігає мотивацію до праці, а трудові навички, які отримують учасники громадських робіт, допомагають їм у майбутньому знайти постійну роботу. Щороку десятки безробітних знаходять собі постійну роботу після того, як відпрацювали на цих роботах.»

Львівський міський центр зайнятості активно співпрацює з працедавцями міста щодо організації оплачуваних громадських робіт. Щороку розширюються масштаби цих робіт, зростає кількість осіб, які беруть в них участь. Тільки упродовж 8 місяців 2010 року було укладено 96 договорів на виконання оплачуваних громадських робіт на 851 робоче місце. За січень-серпень 2010 року в цих роботах взяли участь 595 осіб з числа безробітних, в тому числі 351 жінка та 212 молодих осіб у віці до 35 років.

Основними видами громадських робіт були: благоустрій та озеленення територій, зон відпочинку, придорожніх смуг, кладовищ, меморіалів, пам'ятників, братських могил, впорядкування територій з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, допомога одиноким особам та особам похилого віку, інвалідам, малярно-штукатурні та підсобні роботи, розповсюдження у місцях великого скупчення людей листівок і матеріалів соціального спрямування, тощо.

Одним з підприємств, з яким налагоджена дієва співпраця питань організації та проведення оплачуваних громадських робіт є ЗАТ «Львівський іподром», що є найновішим в Україні і єдиним на заході України – унікальним іподромом на пострадянському просторі, на якому споруджена трав’яна скакова доріжка за європейським зразком для проведення випробувань племінних коней верхових порід. Площа самого іподрому складає 88,5 га. Упродовж липня-серпня 2010 року у Львівський іподром було скеровано 100 безробітних громадян, котрі допомагали підприємству в ліквідації наслідків стихійного лиха, а саме, розчищали та прибирали територію та придорожні смуги вул. Стрийської від повалених дерев, розчищали кущі, прибирали сміття, фарбували бордюри, виконували інші роботи, які не потребували особливих навиків. Витрати на оплату праці безробітних за виконання громадських робіт провадилися за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Керівництво іподрому дуже задоволене такою співпрацею з міським центром зайнятості. «Це суттєва допомога зі сторони служби зайнятості,- зазначив заступник генерального директора Федір Миколайович Войтович, - адже самим нам впоратись з таким великим обсягом робіт, ще й за такий короткий термін було б дуже важко. Та й окрім додаткової робочої сили підприємство зекономило значні кошти, які будуть використані в майбутньому на розвиток та озеленення території іподрому».

Отже, оплачувані громадські роботи забезпечують безробітних громадян тимчасовою зайнятістю, а роботодавцю дають можливість, зекономивши кошти, отримати якісно та швидко виконану роботу. Служба зайнятості запрошує до співпраці працедавців міста з метою організації та провадження подібних робіт.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад