За діяльністю у соцмережах кожного четвертого працюючого українця стежить керівництво

Більше половини офісних співробітників вважають, що стеження на робочому місці це нормально. Такі дані були отримані в результаті дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Тільки 30% респондентів можуть з упевненістю сказати, що зараз за ними не стежать, не читають листування тане продивляються комп'ютер. Майже половина (43%) упевнені в тому, що стеження на роботі є, а чверть не можуть стверджувати нічого певного.

Незважаючи на таку обізнаність, через стеження в офісі кожен третій працівник мав неприємності. Найчастіше вони були пов'язані з тим, що роботодавець підловлював співробітника на сайтах з працевлаштування, у соціальних мережах або помічав співробітника за "бесідами з друзями".

У більшості випадків серйозних наслідків не було - звільнитися довелося лише 12% з тих, кого "засікли" за неслужбовою діяльністю. В інших випадках роботодавець проводив виховні бесіди (50%), урізав премії (16%) або штрафував (7%), закривав доступ до соцмереж і сайтів з пошуку роботи (7%).

Найпопулярніший спосіб «шифруватися" від начальства - уникати компрометуючих тем у розмовах, особливо з колегами, а також видаляти історію з комп'ютера (чистити кукі, видаляти історію переглянутого в Інтернеті, не зберігати особисте листування). Майже кожен третій взагалі нічого не приховує від роботодавця - 23% тому, що приховувати нема чого, а 10% тому, що їм взагалі все одно, що буде думати про них їхній наймач.

Найбільш неприємним ефектом спостереження за персоналом є емоційний дискомфорт співробітників. Саме відчуття, що за тобою стежать, найбільше тисне на респондентів.

Не подобаються опитаним також камери стеження та турнікети, які фіксують час приходу й відходу, а також системи обліку робочого часу. Лише 17% сказали про те, що стеження не відчувають і воно їх не напружує.

А ось реагують на "великого брата" в офісі респонденти досить спокійно. Тільки 6% готові відстоювати свої права в суді, якщо буде виявлено порушення їхніх прав на приватне життя, ще 20% подумають над звільненням, 14% спробують мирно вирішити ситуацію на робочому місці. Але більшість респондентів (60%) вважають таку ситуацію нормальною політикою захисту інтересів.

Чверть респондентів точно знають, що начальство переглядає їхні сторінки в соцмережах, а кожен третій (34%) хоча і не впевнений, але підозрює, що так і є.

Більшості опитаних (42%) абсолютно все одно чи цікавиться начальник Інтернет-активністю співробітника, майже 20% вдоволені увагою до своєї особистої життям, трохи більше респондентів вважають, що це вторгнення на їхню особисту територію (31%), ще 7% не визначилися як до цього ставитися.

Незважаючи на різне ставлення до перегляду приватних сторінок наймачем, тільки 28% респондентів жодним чином не змінили свою поведінку в Інтернеті. Чверть опитаних почали рідше писати в публічному доступі, кожен третій перестав писати про роботу, 16% перестали ділитися відвертими та приватними фото.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua. В опитуванні брали участь 1408 респондентів з різних регіонів України.

Джерело: http://biz.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад