Вибираємо професійне майбутнє

Потрібно знати все про себе та свою сім'ю. Для цього: розпитайте своїх батьків і старших членів сім'ї про їхнє життя та зміст праці; постарайтеся якомога більше дізнатися про своє родове коріння та професіях своїх предків; проникніться повагою до їхньої праці і придивіться до себе: чи не приваблює вас одна з родинних професій?; на основі цих відомостей напишіть детальну автобіографію, зберігайте її протягом усього життя і продовжуйте доповнювати новими відомостями про своє життя та трудову діяльність.

Приміряючись до професій, потрібно по-новому поглянути на себе, пізнати свої сильні та слабкі сторони: в знаннях; в характері та темпераменті; в здібностях до запам'ятовування і навчання, до праці, до спілкування з людьми, до досягнення наміченої мети, подолання труднощів, до організації інших на корисну справу, до музики, літератури, живопису, спорту та іншим областейдіяльності; в інтелектуальних здібностях; в стані здоров'я.

Потрібно скласти список своїх особистих якостей, які необхідно удосконалювати. На основі цього переліку скласти програму самовиховання, відповідно до якої зміцнити та розвинути в собі цінні якості і подолати недоліки шляхом спеціального тренування, більш досконалої організації режиму, планування, розширення кола спілкування, активних вчинків і реальних дій.

Потрібно дізнатися все про обрану професію та порівняти свої особисті якості з професійними вимогами.

Потрібно скласти свій професійний план, в якому намітити вихідну ступінь професійної освіти, виходячи з ваших можливостей.

Що необхідно для успіху при вступі на роботу або на професійне навчання? Дуже важливо справити сприятливе враження на роботодавця або екзаменатора при першій зустрічі: своїм охайним виглядом; привітністю й усмішкою; тактом і невимушеністю в спілкуванні; умінням слухати та чітко відповідати на запитання; обізнаністю, ерудицією та інтелектом; витримкою та впевненістю у своїх силах; акуратністю і чіткістю заповнення заяви, особистого листа та інших документів; змістом автобіографії.

Необхідно мати гарну підготовленість для співбесіди і бути готовим відповісти на запитання: про свою професійну обізнаність та мотиви вибору професії; про сім'ю та батьків, їхню трудову діяльність; про себе, свої інтереси, схильності та захоплення; про свою успішність в школі, улюблені та нелюбимі предмети; про інтерес до людини, природи, техніці, літературі, науці та інших знань про свій край, його історію та географію.

Необхідно бути готовим до конкурентної боротьби та досягати перемоги в ній ціною своїх знань, здібностей і вмінь.

Джерело: Севастопольський міський центр зайнятості.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад