Навіщо Україні плаваючий валютний курс

Не злетимо, то поплаваємо
Національний банк має намір повернутися до політики гнучкого валютного курсу. Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова: «Ми поступово переходитимемо до гнучкого валютного курсу, у міру адаптації всієї фінансової системи. Жодних різких рухів ніхто робити не збирається».
Фінансисти вітають рішення НБУ. Мовляв, уже давно слід було це зробити. «Більшість країн світу дотримуються «живого курсу», а не фіксованого. І якщо Україна орієнтується на провідні країни світу, доцільно вводити плаваючий курс», — зауважив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. 
«Гривня сьогодні є найбільш недооціненою валютою у світі, найбільш передевальвованою. Адже за паритетом купівельної спроможності курс сьогодні має становити 3,6 UAH/USD, а за індексом Біг-Маку — 3,9 UAH/USD», — зауважив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. Нагадаємо, що індекс Біг-Маку ґрунтується на ціні гамбургера в ресторанах McDonald's у різних країнах. За основу береться ціна у США. Якщо в якійсь країні він дорожчий — отже валюта цієї країни переоцінена, якщо ж дешевший — місцева валюта недооцінена й курс долара в цій країні має бути нижчим.
На думку Олександра Савченка, до плаваючого курсу слід переходити поступово, встановлюючи планку на кожен квартал. «Волатильність (зміна курсу тієї чи іншої валюти за окремо взятий проміжок часу. — Прим. ред.) може бути в межах 2–3% на квартал. Причому перехід до плаваючого курсу передбачає взяття інфляції під контроль. Волатильність на рівні 2–3% допускає інфляцію не більш ніж 5–8% на рік. За волатильності у 5–10% рівень інфляції має становити менш ніж 5% на рік. У цьому разі ми можемо розраховувати на стабільність цін, що для економіки важливіше (за стабільність курсу нацвалюти. — Прим. ред.)», — пояснив експерт.
Щоправда, Нацбанк не уточнив, яку ж планку він має намір встановити на першому етапі переходу до гнучкого валютного курсу, як і не уточнив, чи має він намір узагалі це робити. Олена Щербакова зауважила лише, що НБУ має достатні резерви, щоб, якщо знадобиться, згладити курсові коливання. «Резерви, які має Національний банк, перекривають нашу платіжну позицію. Якщо складатиметься сприятлива для НБУ ситуація, ми робитимемо інтервенції на купівлю та продаж валюти», — додала вона. На початок травня обсяг золотовалютних резервів становив $31,7 млрд. «На нижньому рівні цих золотовалютних резервів досить, щоб не хвилюватися протягом року-двох. За цей час економіка має вийти на реальну траєкторію розвитку, хоча зробити це важко. Сьогодні Україна є країною із найменш розвиненою економікою в Європі», — зазначив Олександр Савченко.
www.kontrakty.ua
Підготувала Ярина ЯНТАР

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад