В Україні все більше поширюється практика віддаленої роботи

Уже кожен четвертий український «білий комірець» трудиться, не виходячи з дому. Поширенню практики віддаленої роботи сприяють нові технології і взаємна від неї вигода як для роботодавця, так і для персоналу.
Українські компанії оцінили переваги дистанційної роботи ще під час кризи 2008-2009 років, почавши урізати витрати на утримання робочих місць.
Такий метод антикризової політики економив до 40% витрат на персонал, констатує Сергій Щербань, керівник департаменту IT-інфраструктури компанії «IT-Solutions».
Тепер тренд набув нового дихання – завдяки розвитку IT-технологій, стверджують експерти. Бар'єри, які раніше перешкоджали роботі поза офісами, тепер все більше усуваються за допомогою відеоконференц-зв'язку, онлайн-комутаторів, дистанційних презентацій та розповсюдження електронних гаджетів.
Між тим, дані української компанії «InMind» свідчать, що входить до міжнародної дослідницької мережі «Factum Group», в Україні 25% підлеглих і 43% керівників уже працюють віддалено. Швидше за інших тренд підхоплюють великі міжнародні компанії, для політики яких характерна робота на результат.
Тепер віддалена робота не тільки економить кошти роботодавця, а й дає психологічні та матеріальні бонуси персоналу – більше свободи для самореалізації, економії часу і грошей на проїзд.
Між тим, ворк-шифтинг (з англ. – "віддалена робота") давно прижився в більшості розвинених країн. За даними британської дослідницької компанії «Vanson Bourne», 37% компаній найбільш економічно сильних країн Європи та Америки пропонують своїм співробітникам віддалену роботу. В Україні їх поки близько 12%, хоча щорічно число таких роботодавців зростає на 15%.
Співзасновник і директор з розвитку компанії «IT-Solutions» Ігор Петрушин каже, що ніхто йому не може дорікнути в тому, що він два місяці був відсутній на роботі, адже відтоді як він став працювати вдома, його особиста ефективність підвищилася на 25%.
Такий результат економії часу, який раніше пан Петрушин витрачав на дорогу від його будинку до офісу. "60 хвилин вранці і стільки ж увечері плюс фактор заторів", – пояснює киянин.
www.ua.korrespondent.net
Підготувала Мар’яна ЧОРНА

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад