Як працюють аукціони з продажу нерухомості в Україні та світі.

Цегла – молоток
США. Біля будинку стоїть знайома за голлівудськими фільмами табличка «For sale». Продається нерухомість. Під написом у графі «Ціна» від руки написано – $789 тис. Її перекреслено. Знизу до таблички прикріплено білий металевий аркуш, на якому не дуже старанно виведено $725 тис., і знову цифри закреслено. Нижче знову – $699 тис. Хрест перекриває напис. Ще нижче – другий білий аркуш: $649 тис., цифри підкреслено, потім іде напис: «Наша ціна на даний момент». Суть цієї математичної гри проста: поки не знайдеться покупець, хазяїн знижуватиме вартість житла. Так на простому прикладі можна побачити, як працює голландський аукціон.
Торги на зниження використовують ріелтори у США, де після кризи попит на нерухомість разом із цінами впав у рази. Наочне зниження вартості – перевірений маркетинговий хід. Єдина вада голландських аукціонів в тому, що сам процес продажу житла протікає дуже повільно. Щоб прискорити його, торги проводять на спеціально відведених інтернет-майданчиках.
В Україні перші редукціони (торги на зниження) відбулися ще 2010 року. Компанія ARPA Real Estate виставила на продаж на спеціальному сайті 10 квартир у житлово-офісних комплексах Києва та Ірпеня. За такою схемою за один день пішли з молотка шість об’єктів. Буквально за 20 хвилин торгів було продано двокімнатну квартиру, інші об’єкти було продано за мінімальною ціною від забудовника. Ідею було запозичено у класичних голландських аукціонів із продажу квітів.
Наприкінці 2010 року схожий редукціон відбувся у Харкові, під час якого було продано п’ять із семи квартир, а зниження ціни за одним об’єктом сягало 200 тис. грн. Продавці посилалися на успішний досвід Італії, де редукціони вивели ринок нерухомості з посткризової сплячки.
Однак за останні два роки українські будкомпанії масово не вдавалися до форми редукціонів. Тож рідкісні новини про проведення торгів на зниження більше нагадують маркетинговий хід забудовників, ніж реально діючу схему. По-перше, український покупець – доволі консервативний. За словами аналітика «SV Development» Сергія Костецького, сама схема проведення голландських аукціонів українцям видалася занадто складною. «Багато хто відмовлявся від участі, щойно почав вникати у процес», – зазначає він. По-друге, проникнення Інтернету в країні становить лише 42% станом на березень 2012-го, дані «GFK Ukraine». По-третє, ця схема все ж таки більше підходить для житла на вторинному ринку, яке треба швидко продати.
У Росії, наприклад, зараз впроваджується голландська схема аукціонів, але для земельних ділянок. У Думі зареєстровано відповідний законопроект. Під час торгів на зниження забудовник має запропонувати найменшу вартість 1 кв. м житлоплощі. Переможці редукціону отримують від міської влади земельні ділянки в «безоплатне термінове користування». Натомість компанія зобов’язується побудувати заявлену кількість квартир і продати їх кінцевим покупцям за фіксованою ціною, встановленою на аукціоні. Причому покупцями квартир виступають не лише черговики, а й молоді багатодітні родини, молоді фахівці та «інші категорії громадян».
Набагато поширенішими, зручними й зрозумілими вважаються класичні англійські аукціони або торги на підвищення. Такою схемою активно користуються німецькі банки, які виставляють на торги, вилучені в боржників (йдеться про неможливість виплати іпотечного кредиту) квартири. 
www.kontrakty.ua
Підготувала Ярина ЯНТАР

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад