Одужанню українських банків заважають проблемні кредити

Відновлення банківського сектора України стримується все ще значним обсягом проблемних кредитів.
Так вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch.

За оцінкою Fitch, процес розчищення балансів за рахунок стягнення і списання йде повільними темпами, що позначається на розвитку нового бізнесу, тоді як пул привабливих потенційних позичальників є обмеженим.
Згідно з повідомленням, довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") українських банків обмежені категорією "B" у результаті високих ризиків, як і раніше слабкої якості активів і прибутковості.
"Підвищення рейтингів банків в іноземній власності і власності держави можливо у разі підвищення суверенного рейтингу ("B"/прогноз "Стабільний"), що маловірогідно найближчим часом. У разі пониження суверенного рейтингу можливі пониження довгострокових банків РДЕ в країні, а при помітному зниженні курсу гривні, значному відтоку депозитів або відновленні погіршення якості активів можливе пониження рейтингів стійкості банків", – підкреслюється в повідомленні.
Fitch також відмічає, що роздрібне кредитування продовжило скорочуватися в 2011 році – першому кварталі 2012 року, відбиваючи зменшення готовності банків приймати ризики, а також регулятивні обмеження на валютне кредитування. "Такі обмеження викликали помітний перехід на кредити в гривнях з кінця 2009 року, проте структура фондування в секторі та поточний тиск на гривню обмежують перспективи подальшого істотного зниження доларизації в банківській системі України найближчим часом", – зазначається у повідомленні.
За оцінкою Fitch, доля валютних кредитів все ще залишається на високому рівні: 57% роздрібного кредитування і 41% усіх кредитів у секторі на початок 2012 року.
"Подальші перспективи зростання стримуються, зважаючи на очікуване уповільнення економіки (Fitch прогнозує зростання ВВП лише на 1,6% у 2012 році, але вже на 4,2% в 2013 році) й як і раніше значний рівень левереджа в економіці (відношення кредитів до ВВП складало 61% у кінці 2011 року), тоді як залучення фінансування за рахунок термінових депозитів у гривнях є дорогим і з обмеженою доступністю", – підкреслюється в повідомленні.
У Fitch також вважають, що якість активів банків країни залишається слабкою, але стабільною: на найближчий час тенденції залежатимуть від показників економіки та гривні.
"Виходячи з управлінської звітності банків, що рейтингують Fitch, рівень проблемних кредитів (із простроченням на 90 днів) дещо скоротився – до 18% на кінець 2011 року в порівнянні з 21% на кінець 2010 року, тоді як потенційні проблемні і реструктуровані кредити до кінця 2011 року складали 46% (до кінця 2010 року – 57%) ", – зазначається в повідомленні.
Помірне поліпшення цих показників, за даними Fitch, відбивало зростання кредитів і списання, а також роботу з проблемними кредитами.
За оцінками Fitch, вливання в банківську систему між кінцем третього кварталу 2008 року і кінцем першого кварталу 2012 року склали 135 млрд. грн. нового капіталу (рівно 20% активів, зважених із урахуванням ризику, до кризи), включаючи новий власний капітал у розмірі 123 млрд. грн. Такий приплив сприяв поліпшенню загальної здатності банківського сектора абсорбувати втрати по кредитах. "Цей показник все ще істотно відрізняється від банку до банку з урахуванням різних рівнів рекапіталізації і знецінення кредитів. Крім того, істотна невизначеність відносно остаточних втрат по кредитах, як для банківської системи в цілому, так і для окремих банків, робить складною оцінку потреб, що залишаються, в рекапіталізації", – говориться в повідомленні.
Крім того, за оцінкою агентства, поєднання дій регулювальника і ринкової невизначеності зумовило різке скорочення гривневої ліквідності в другому півріччі 2011 року: в результаті ставки на міжбанківському ринку повернулися на високі рівні, що спостерігалися в розпал кризи 2008 року, а також підвищилася вартість депозитів, найпомітніше – роздрібних. "Нові заходи із посилення монетарної політики, ймовірно, ще більш стримуватимуть гривневу ліквідність у банківській системі, тоді як вища вартість фондування є істотним чинником, що обмежує прибутковість у секторі", – зазначається в повідомленні, передає "Інтерфакс-Україна".
Відносно збитку банків у 2011 році, в повідомленні вказується, що вони обумовлені головним чином великими відрахуваннями під знецінення кредитів у деяких банків, тоді як більшість кредитних організацій повернулися до прибутковості. При цьому невеликий позитивний результат в першому кварталі 2012 року, за оцінкою Fitch, був пов'язаний, в основному, зі зниженням відрахувань під знецінені кредити, тоді як прибутковість до резервування залишалася під тиском, зважаючи на слабку якість активів, повільного зростання і високої вартості фондування.
http://kontrakty.ua/
Підготувала Олена ТАРАСЕВИЧ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад