Працевлаштування українців за кордоном

Безпрецедентне зростання темпів активності міграційних явищ у світі є одним із найважливіших і невід’ємних факторів сучасних глобальних змін. Активна участь громадян України у глобальних міграційних процесах потребує адекватних кроків з боку держави, спрямованих на захист їх законних прав та інтересів у країнах-реципієнтах.

За приблизними оцінками, нині за межами України перебуває понад 5 млн. її громадян, більшість яких (як трудові мігранти) зосереджена в країнах Європи й Америки: Росії, Португалії, Італії, Іспанії, Польщі, Чехії та США.

З метою розширення міжнародної договірно-правової бази у сфері працевлаштування та соціального захисту громадян, які працюють за межами держави, Міністерство закордонних справ України разом з Міністерством праці та соціальної політики України МЗС України докладають чимало зусиль щодо врегулювання правових засад перебування українців за кордоном. А поки що зайнятість громадян України за кордоном регулюється дванадцятьма чинними двосторонніми угодами про взаємне працевлаштування. Це угоди з Азербайджаном, Вірменією, Росією, Білоруссю, Словаччиною, Польщею, Молдовою, Угорщиною, Латвією, Литвою, Лівією, Португалією. У сфері соціального забезпечення громадян чинними є міжнародні договори з Республікою Болгарією, Естонською Республікою, Королівством Іспанія, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Словацькою Республікою, Чеською Республікою. Україна також є правонаступницею СРСР щодо трьох міжнародних договорів про соціальне забезпечення – з Монголією, Румунією та Угорською Республікою.

Більшість країн Європи звертають увагу на важливість адаптації українського законодавства до європейських стандартів. З огляду на це надзвичайно важливим кроком стало підписання Україною Європейської конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів 1977 року, яка містить принципові аспекти щодо добору, медичного огляду та професійного іспиту, подорожування, дозволу на перебування, дозволу на роботу, воз’єднання сім’ї, умов праці, переказу заощаджень, а також соціального забезпечення, соціальної та медичної допомоги, закінчення трудових контрактів, порядку звільнення та повторного працевлаштування трудящих-мігрантів. Ратифікація Україною цього багатостороннього документу дозволить значно активізувати діалог з питання працевлаштування українських громадян за кордоном на двосторонньому рівні.

Нині триває робота над проектами угод про соціальне забезпечення громадян з Румунією, Угорщиною, Німеччиною, Португалією та Естонією. Близький до завершення і переговорний процес із Королівством Іспанія щодо укладення Угоди про врегулювання трудових міграційних потоків. Опрацьовується можливість внесення змін до польсько-української Угоди про взаємне працевлаштування працівників від 16.02.1994 р. з метою спрощення доступу на польський ринок праці сезонних робітників з України.



Прес-служба УВКР

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад