«Підводні камені» ведення бізнесу в Україні

(radiosvoboda.org) - Юристи, фінансисти, дипломати, спеціалісти, обізнані з веденням бізнесу в Україні, розповідали учасникам заходу про актуальну ситуацію в Україні, підприємницький клімат та зміни в законодавчій митній і податковій сфері, захист прав власності естонських компаній на українському ринку, а також про експортні можливості компаній з Естонії, які замаються виробництвом меблів, будівельних матеріалів та інтернет-торгівлею.

За словами представника Фонду розвитку підприємництва Естонії в Україні Дениса Пріймягі, естонські бізнесмени зацікавлені розвивати свій бізнес на українському ринку.

«Україна дуже цікавий ринок для естонських експортерів. Це великий ринок, він в 15 разів за своїми розмірами та кількістю людей більший, ніж естонський. Нас пов’язує історія, нас пов’язує частково культура, – зазначив Пріймагі в інтерв’ю місцевим журналістам. – У принципі, Естонія й Україна розташовані не дуже далеко одна від одної. Між нами є якесь єднання. Можу сказати, що й в Україні ставлення до Естонії, естонців на людському рівні дуже добре, доброзичливе»

Нині в Україні діє понад 300 естонських компаній, зокрема, завод Tikkurila з виробництва фарби, заснований на естонсько-фінському капіталі, бетонний завод Aeroc. Відкриті філіали значних естонських будівельних та девелоперських компаній, успішно розвивається українсько-естонська співпраця у сфері інформаційних технологій.

Естонські бренди користуються попитом на українському ринку. Зокрема, мережа монобрендових магазинів «Monton» високо цінується українцями. Місцеві споживачі оцінили також естонські консерви та рибу.

«Підводні камені» ведення бізнесу в Україні

Вести бізнес в Україні цікаво, але існує багато «підводних каменів», каже Денис Пріймягі. Він добре обізнаний з реаліями ведення підприємницької діяльності в Україні, оскільки свого часу особисто займався там питаннями нерухомості і туризму.

Зараз Пріймягі як представник відділення Фонду розвитку підприємництва Естонії в Києві займається тим, що допомагає естонським компаніям виходити на
«Існують сучасні реалії роботи, є окремі українські нюанси, які не лише пов’язані зі стосунками з державою, податковими та митними органами. Є відмінності на рівні культури, менталітету, які, можливо, естонці на початку не дуже й сприймають, однак це дуже важливий момент», – наголосив фахівець.

Тому на семінарі «Путівник по Україні» головну увагу учасників звертали на практичні питання ведення підприємницької діяльності в Україні.

«Як кажуть, обізнаний – значить озброєний. Тому мета семінару – поінформувати людей, які ризики існують. Я не хочу казати, що там дуже небезпечно і не йдіть в Україну. Але для того, щоб виходити на українській ринок, слід добре усвідомлювати й адекватно оцінювати існуючі ризики. Декілька естонських груп мають значні інтереси, інвестиції і працюють в Україні вже декілька років, вони у принципі справляються досить успішно», – зауважив Денис Пріймягі.

Семінар організували Естонська торговельно-промислова палата, Київське представництво Фонду розвитку підприємництва Естонії в Україні (Enterprise Estonia), Посольство України в Естонії та Естонська ділова асоціація в Україні (EBAU).

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад