Соціальні ініціативи за рахунок робітників

Просто перш ніж голосно і красиво дати гроші деяким українцям, у них та їх рідних ці гроші тихенько заберуть.

Другий рік ми доводимо урядовцям, що для легалізації заробітних плат та виходу бізнесу із тіні обов'язковою умовою є зниження ставки єдиного соціального внеску до базових 18,1%.

Вони вже начебто із цим погодились, але не бачили шляхів компенсації надходжень до бюджету в разі зниження фіскального навантаження на доходи людей.

З нашими компенсаторами профільне міністерство не погоджувалось, хоча ми показували збільшення надходжень податку з доходів фізичних осіб в разі сплати цього податку з заробітних плат, які сьогодні виплачують "в конвертах". Крім цього, ми показували ще 28 млрд грн. Це 70% витрачених державою коштів начебто на соціальний захист, які насправді не дійшли до тих людей, які того захисту потребують.

Ми доводили чиновникам, що гроші в країні є, а вони усі разом і по черзі повторювали одне: "коштів немає", "зниження навантаження на заробітну плату можливе "з одночасним розстрілом пенсіонерів".

Тож нещодавні запевнення перших осіб держави про те, що на забезпечення соціальних ініціатив Президента є кошти, викликали у нас подвійне відчуття. Від "ми ж вам казали!" до "чим будуть забезпечувати?".

Друге питання складалось і з цікавості, і з остраху, бо законодавчі ініціативи останніх двох років, навіть аносовані як пропідприємницькі, принесли бізнесу тільки складнощі та додаткові витрати.

Наша оцінка в черговий раз виправдалась: соціальні виплати будуть здійснені не за рахунок розвитку легального підприємництва і навіть не за рахунок ефективного використання існуючих ресурсів, а за рахунок тих людей, які отримають соціальну допомогу.

Просто перш ніж голосно і красиво дати гроші деяким українцям, у них та їх рідних ці гроші тихенько заберуть. Як так? А через заплановане збільшення надходжень до Держбюджету через посилення тиску на підприємництво, на малий та середній бізнес.

Заявлено, що від митних платежів надійде додатково 7 млрд грн, які автоматично будуть додані до ціни імпортних товарів і, відповідно, сплачені покупцями. І цей процес вже розпочався, вже зараз платежі при митному оформленні піднімаються десь на 30%.

Аналогічно, надходження від ПДВ будуть збільшені майже на 17 млрд грн, а це податок, який сплачує кінцевий споживач в ціні товарів та послуг, і який відшкодовується тільки великому бізнесу.

Отже, люди отримають кошти, які перед тим самі ж заплатять державі в ціні придбаних ними товарів.

Більше того, деякі з цих людей втратять роботу через те, що податкове навантаження "додавить" їх роботодавців чи їх справу.

А чиновники, як освоювали державні кошти, так і будуть це продовжувати робити – 70% собі, а 30% - тим, кому кошти призначались.



Про автора:

Оксана Продан, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця"

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад