Статуї у Львові одяглися у вишиванки...

До дня Української сорочки у Львові на прощі ринок усі три античні статуї одяглися у вишиваний одяг. Як наслідок, вбрання для скульптур виявилося своєрідним поєднанням елементів традиційного українського одягу з античним вбранням – тогою і тунікою. Усі боги дещо нагадують персонажів із “Енеїди” Котляревського, чудово проілюстрованої художником Анатолієм Базилевичем ще у 1968 році.

Руша Полякова, організатор мистецького проекту «Скульптура і вишивка», зізналась, що до виконання проекту можна було підійти більш творчо, сучасніше, однак вона зважала на те, що Львів – все ж таки місто традиційне.
“Я спробувала з’єднати вишиту тканину з тканиною такого ж кольору, як і самі скульптури, – сказала модельєр. – Я б хотіла, щоб на наступний рік у вишиванки “вдягли” кожен львівський пам’ятник, причому, щоб по пам’ятнику взяв собі кожний з відомих львівських дизайнерів – на кшталт цьогорічного розмальовування левів у дворику ратуші”.
Загалом на всі скульптури витратили 60 м тканини. Зокрема, на кожну по 15 м. Сорочки виготовлено з бавовни, а решта покриття скульптури лляне.
Нагадаємо, що оформлення проекту здійснило ательє, яке належить депутату Львівської міської ради, модельєру-дизайнеру Руші Поляковій. Вона каже, що її вразив шквал критики на адресу проекту на одному із львівських веб-сайтів. Однак дизайнер вважає: добре, що робота все ж таки викликала емоції – бодай і негативні. За словами дизайнерки, від цієї роботи вона отримала великий позитив – багато колег по депутатському корпусу просто на урочистій сесії замовили їй сучасний одяг в українському стилі. Руша Полякова каже, що на кожну скульптуру вона використала до п’ятнадцяти метрів тканини, а загальна собівартіст.ь усієї роботи – близько 12 тисяч гривень

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад