Безпечна робота в Інтернеті вимагає додаткових витрат

Безпечна робота в Інтернеті вимагає додаткових витрат

Якщо в своїй роботі ви використовуєте Інтернет, то вже знаєте, що в Мережі з’являються все нові загрози: віруси, спами, шпигунські програми і хакерські атаки. Ці «гості» здатні приносити відчутну шкоду. За інформацією фахівців, більше третини представників малого і середнього бізнесу не поспішають із заходами щодо захисту своєї інформації, недооцінюючи можливостей сучасних засобів боротьби з шпигунськими програмами, не встановлюють сучасні антивірусні програми або своєчасно не оновлюють їх. Збитки від такої політики підрахувати складно - всі бережуть своє реноме.

Налітай - подешевшало, розібрали - не беруть

На щастя, нині на ринку існує безліч засобів захисту бізнесу від мережевих загроз. І поки одні підприємці ще думають, як їм захиститися, інші, не мудруючи лукаво, перетворили завдання захисту бізнесу в Мережі в свій надійний і стабільний спосіб заробітку. Вони не винаходять велосипед, а йдуть торованим шляхом, що добре зарекомендував себе, - відкривають Інтернет-магазини, повний або частковий асортимент яких пропонує сучасні засоби захисту. На таких сайтах можна знайти різноманітні засоби захисту інформації, вартість яких, звичайно, сильно варіюється. Само собою зрозуміло, надаються гарантії, доставка додому, є гнучка система знижок. Якщо подібний вибір вам здасться мізерним, то в Інтернеті можна відшукати навіть гіпермаркети безпеки, що пропонують не тільки розширений асортимент засобів захисту, але і доставку, монтаж устаткування (надання подібних послуг значно розширює круг людей, які заробляють на безпеці Інтернету).

Ви нам тільки скажіть, ми на допомогу прийдемо

Наші співвітчизники вельми активно і небезуспішно займаються розробкою засобів захисту інформації (ЗЗІ), їх виробництвом і впровадженням. Тому є підстави вважати, що якісна радянська освіта, що збереглася в пам’яті багатьох, дає шанс на рівних конкурувати із західними фахівцями. І не тільки в області хакерства. Наші розробники ЗЗІ, хоч і не розпоряджаються астрономічними сумами надприбутків, судячи з попиту на продукцію, теж не бідують. Ні для кого не є секретом, що мінімальна конфігурація безпеки комп’ютера повинна включати антивірусну програму і програму для боротьби з шпигунським програмним забезпеченням. Деякі компанії пропонують єдиний засіб, що включає не тільки все перераховане, але ще і функцію боротьби з крадіжкою ідентифікаційних даних, спамом і недружніми атаками чужих програм. Більшість антивірусних програм далеко не безкоштовні і приносять своїм розробникам чималі доходи. Здавалося б, сучасній людині зовсім не складно захистити свій комп’ютер від небажаних вторгнень і забезпечити свою систему захисту бізнесу в Мережі. Проте у когось через завантаженість не доходять руки займатися питаннями безпеки комп’ютерів, хтось просто забуває про це або ігнорує можливу загрозу. Якщо ніколи подумати про систему безпеки, то за допомогою того ж Інтернету можна знайти охочих надати таку послугу. Помічники називаються по-різному. Зовнішній консультант сприяє в аудиті всіх встановлених систем і розробці вимог до їх захисту. Постачальник мережевого устаткування проконсультує як вибрати найбільш відповідне рішення і поставить потрібне устаткування. Можна звернутися до послуг зовнішніх підрядчиків. Ну а якщо все ж таки не хочеться зв’язуватися з цими фахівцями, то є непоганий варіант: місцевий оператор зв’язку, як правило, може бути зовсім не проти, окрім традиційних послуг, узяти на себе ще і проектування, впровадження і підтримку рішень вашої безпеки. Ясна річ, за щомісячну додаткову плату.

Інформований, значить, озброєний

Людині, що займається бізнесом, слід проаналізувати систему безпеки комп’ютерної мережі, переконатися в тому, що вона відповідає сучасним вимогам. Навіть якщо здається, що вам нічого не загрожує. Адже безпека - це важлива умова дієздатності бізнесу, а якщо він грунтується на Інтернеті, то і обов’язкова. Важливо зрозуміти, що користь від надійного захисту Мережі полягає не тільки в успішному віддзеркаленні ворожих атак. Безпечна Мережа має на увазі її якість, що може служити базою для впровадження нових технологій, що дозволяють бізнесу бути більш конкурентоздатним. Саме тому на питаннях безпеки в Інтернеті сьогодні заробляють не тільки розробники, програмісти, продавці і консультанти систем захисту інформації. У наш час зовсім не обов’язково мати в наявності «залізо», щоб робити свій бізнес на комп’ютерній безпеці. Вельми успішно продаєтся просто сама інформація, що стосується захисту інформації в Мережі. Нині досить відкрити в Інтернеті свою сторіночку, щедро представивши на ній такі питання, як способи несанкціонованого доступу до конфіденційної інформації, вартість хакерських послуг, як уберегтися від злому і захиститися від крадіжок паролів, поради із захисту паролів, забезпеченню достовірності електронних документів і інші теми, розбавити все це рекламою, - і народ до вас потягнеться. А з ним - і гроші. Актуальним залишається питання порушення авторського права - тут Інтернет «шкутильгає», і навіть не на одну ногу. Підприємець, «зав’язаний» на Мережу, повинен віддавати собі звіт, що, видавши в неосяжний світ новий товар або думку, ідею, не потрібно дивуватися з того, що в найкоротші терміни цей товар може втратити свою ексклюзивність, будучи розтиражований конкурентами. Або, що ще гірше, з легкої руки якого-небудь злостивця отримає ціле море несхвальних коментарів, критики і гнівних відгуків, взагалі поставивши під загрозу чийсь бізнес. Звичайно, існує захист авторських прав, але неспеціалістові протистояти недоброзичливій конкуренції в Інтернеті складно. Тому, якщо вас як бізнесмена хвилює ця тема, краще звернутися до юристів-професіоналів. Проте, при виявленні хакерської атаки жодні адвокатські зусилля вам вже не допоможуть. У такому разі фахівці настійно рекомендують звернутися в правоохоронні органи - МВС, СБУ з відповідною заявою. До речі ст. 361 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за хакерські атаки. Отже, корисної інформації вистачає, завдання підприємців - нею озброюватися. За матеріалами www.zn.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад