Як влаштувати на роботу іноземного громадянина, як отримати дозвіл на працевлаштування в Україні?

Активний розвиток бізнесу супроводжується залученням нових співробітників, часто такими виступають іноземні громадяни. Намагаючись працевлаштувати іноземців в Україні багато роботодавців стикаються з низкою проблем в оформленні документів або просто не розуміють, як прийняти на роботу іноземного громадянина.
Вирішити проблему працевлаштування іноземних громадян в Україні Вам допоможе команда професійних юристів Юридичної компанії «ЮСТІКОН».

Ми розповімо, як оформити іноземного громадянина (будь-якого іноземця) на роботу, допоможемо зрозуміти процедуру як іноземцю отримати (оформити) дозвіл на роботу в Україні, так і при необхідності, створити компанію і отримати необхідні документи для легального проживання іноземця в Україні.

Оформлення дозволу на працевлаштування може бути дуже корисним для тих іноземців або осіб без громадянства, кому необхідно отримати довгострокову візу на в'їзд в Україну. Крім того, прийом іноземних громадян на роботу є підставою для отримання ними посвідки на тимчасове проживання в Україні.

Основні правила оформлення дозволу на роботу іноземців в Україні врегульовано Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р, Законом України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р та Постановою КМУ № 437 від 27.05. 13 р «Порядок видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства».

Як оформити іноземця або особу без громадянства на роботу? Відповідь проста - Вам необхідно отримати в територіальному підрозділі Державної служби зайнятості дозвіл на працевлаштування. Термін дії такого дозволу становить до 1 року від дати прийняття рішення про його видачу. Після закінчення цього терміну, дозвіл на працевлаштування можливо продовжити.

Слід зазначити, що оформлення дозволу на роботу для іноземців в Україні не потрібно:

  • іноземним громадянам, які отримали дозвіл на проживання в Україні;
  • іноземним громадянам, які отримали статус біженця;
  • іноземцям, які визнані особами, які потребують додаткового захисту, або яким надано тимчасовий захист в Україні;
  • представникам іноземного морського (річкового) флоту та авіакомпаній, які обслуговують такі компанії на території України;
  • працівникам зарубіжних ЗМІ, акредитованих для роботи в Україні;
  • професійним спортсменам, артистам і працівникам мистецтва для роботи в Україні за фахом;
  • священнослужителям, викладачам;
  • іноземним співробітникам представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, зареєстрованих в Міністерстві економіки України.

Щоб оформити дозвіл на роботу для іноземця або особи без громадянства на території України Вам будуть необхідні наступні документи:

  • заява про видачу дозволу на роботу;
  • довідка про те, що робоче місце або посада, на яких використовуватиметься праця іноземця, не пов'язані з належністю до громадянства України і не потребують надання допуску до державної таємниці;
  • довідка органу внутрішніх справ про відсутність (наявність) судимості у іноземця на території України;
  • довідка органу внутрішніх справ про відсутність (наявність) судимості у іноземця на території країни перебування (за межами України);
  • документи про освіту або кваліфікацію іноземця або особи без громадянства;
  • паспортний документ іноземця;
  • 2 кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 см
  • документ, виданий лікувально-профілактичним закладом про те, що особа не є хворою на хронічний алкоголізм, наркоманію, токсикоманію, інфекційні захворювання.

У разі оформлення дозволу на працевлаштування в Україні для іноземців, які не входять до складу засновників компанії-заявника, необхідно подати звіт (3-ПН) про відкриття відповідної вакансії в районний центр зайнятості. Крім того, в разі оформлення дозволу на роботу іноземця - засновника компанії на посаду керівника, необхідно подати статутні документи компанії або (в разі реєстрації компанії на основі модельного статуту) протоколи загальних зборів засновників про створення компанії.

У разі прийняття позитивного рішення Центром зайнятості про видачу дозволу на працевлаштування, компанії необхідно буде оплатити офіційний платіж в розмірі 4 мінімальних заробітних плат (станом на липень 2017 року сума платежу зафіксована у розмірі 6400 грн). Після оплати . платежу в Центр зайнятості необхідно надати оригінал платіжного документа або його копію, завірену підписом директора компанії і печаткою. Тільки після цього буде можливим отримати дозвіл на працевлаштування іноземця в Україні.

Після отримання дозволу на працевлаштування іноземця або особи без громадянства в Україні можливий фактичний прийом іноземця на роботу шляхом підписання трудового договору. Копію трудового договору необхідно протягом 7 днів після його підписання подати в Центр зайнятості, який видав відповідний дозвіл на працевлаштування іноземця.

Через рік після того як вам вдалося оформити дозвіл на роботу для іноземця, у Вас може виникнути новий питання - як продовжити дозвіл на роботу. Для оформлення продовження дозволу на працевлаштування іноземного громадянина або особи без громадянства Вам необхідно подати в Центр зайнятості пакет документів, який повинен складатися з:

  • заяви про продовження дозволу на роботу;
  • 2 кольорових фотокарток розміром 3,5 х 4,5 см;
  • дозволу на працевлаштування іноземця, отриманого раніше;
  • довідки МВС про відсутність (наявність) судимості у іноземця або особи без громадянства на території України.

Звертаємо вашу увагу, що продовжити дозвіл на працевлаштування іноземних громадян можна лише за умови подачі вищевказаного пакету документів не менше ніж за 20 днів до дня припинення дозволу на працевлаштування.

Важливо відзначити, що прийом на роботу іноземця з постійним дозволом на проживання не потребує оформлення дозволу на використання його праці.

https://justicon.ua/ua/blog/posts/kak-ustroit-na-rabotu-inostrannogo-grazdanina-kak-polucit-razresenie-na-trudoustrojstvo-v-ukraine.html

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад