Як зосередитися на важливому

Уявіть собі, скільки б ми могли зробити й досягти, якщо б завжди були зосереджені й не відволікалися. Насправді ж, чим серйозніше й складніше завдання стоїть перед нами, тим більше ми стаємо неуважними, відволікаємося на різні дрібниці, відтягуючи його виконання. Про те, наскільки корисно в ці моменти було б вийти з соцмереж і вимкнути всі гаджети, знають всі. Тому пропонуємо звернути увагу на ще декілька порад, щоб працювати більш ефективно.

Сигнал для оточення

Одна з головних проблем, яка заважає зосереджено працювати, – це постійні запитання від колег чи домашніх, коли ви працюєте вдома. Декілька років тому американські вчені проводили дослідження в лікарнях на тему: часті причини, через що медсестри плутають ліки, виписані хворим. З`ясувалося, що в той момент, коли треба роздавати необхідні ліки, медсестри відволікаються в середньому по 5-10 разів. Для уникнення в подальшому подібних помилок керівництво лікарень стало роздавати медсестрам помаранчеві жилети: надягаючи їх, вони давали знак оточуючим, що зайняті. І помилок стало на 88% менше!

Таку ж тактику можна застосувати й на роботі. На папері зробіть напис «Зараз мені треба бути зосередженим і уважним. Підійдіть пізніше, будь ласка», і розмістіть його біля свого робочого місця так, щоб було видно.

Якщо змушені працювати вдома, можна придумати й використовувати щось значно яскравіше й помітніше.

Поділіть завдання на частини

Спосіб, про який ми не раз писали, й він насправді працює – розділити головне завдання на частини. Зосередившись на дрібних справах, виконуючи одну за одною, ви не будете думати про глобальну мету. Адже великий обсяг роботи буде вводити в глухий кут й знижуватиме продуктивність. А так ви просто уважно зосередитеся на завершенні кожного завдання, спокійно переходячи на виконання наступного.

Вигадайте звичку

Це ніби ритуал, який повторюватимете щодня, перед тим як почати роботу. Він дасть вашому мозку сигнал – час зосередитися. Ви можете обрати для себе будь-що: увімкнути улюблену музичну композицію, зробити декілька глибоких вдихів або випити кави. Тут головне, як і кожну звичку, виконувати в однаковій послідовності. Тоді підсвідомість вже буде пов'язувати цю дію з переходом в стан, в якому ви найбільш уважні, зосереджені й продуктивні.

Поспіть

Науковці звертають нашу увагу на те, що людський мозок (а саме лобові його частки) ефективно обробляють інформацію лише протягом 13 годин. Тому всі найважливіші справи краще вирішувати зранку протягом п`яти годин після того, як проснулися. У випадку, якщо справ ще вистачає, а часу пройшло багато, експерти радять трохи поспати вдень. Адже якщо сну було мало, наш мозок одразу це відчуває, особливо префронтальная кора, а тіло виробляє велику кількість гормонів стресу. Як результат – знижується самоконтроль. Тому дуже важливо спати вісім годин щоночі. А якщо такої можливості немає – доповнюйте недосип денним сном.

https://jobs.ua/

Підготувала Зоряна НЕФРИТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад