Як успішно пройти випробувальний термін

Випробувальний термін – один з найбільш серйозних бар’єрів на шляху до професійних звершень. Від того, наскільки вдало пройде цей період, безпосередньо залежить майбутнє вчорашнього випускника вузу і його подальші перспективи в компанії. Розглянемо декілька ділових рекомендацій щодо того, як добре зарекомендувати себе і знизити ризик відмови в працевлаштуванні.

Основи поведінки

Це ази, від яких залежить і думка майбутніх колег, і ставлення роботодавця, і перспектива залишитися в компанії в якості штатного працівника. Протягом усього випробувального періоду потрібно вибудувати доброзичливе спілкування зі співробітниками, проявити свої найкращі професійні якості і прагнення.

В цілому мінімізувати ризик відмови після проходження випробувального терміну можна, якщо вибрати правильну модель поведінки.

Уточніть фронт робіт

 Для новачка, навіть якщо він був відмінником у вузі, перші робочі дні в умовах виробництва будуть досить важкими. Йому потрібен час, щоб вивчити свої бов’язки, освоїтися на місці. Трохи спростити завдання і знизити ймовірність помилок допоможе складання індивідуального плану роботи.

Потрібно обговорити з керівництвом свої обов'язки протягом випробувального терміну. Ще краще, якщо в плані робіт будуть конкретно описані завдання і термін виконання, критерії оцінки професійних навичок.

Продемонструйте свої кращі якості

Головне завдання новачка – проявити себе. Потрібно постаратися протягом випробувального терміну показати свої найкращі професійні якості у вирішенні поставлених завдань. Варто спробувати максимально заглибитися в завдання, виконати його не просто добре, а й вчасно.

Будьте ініціативним

 

Керівники цінують людей з креативними ідеями. Тому потрібно сміливо озвучувати свої думки, пропозиції щодо оптимізації робочих завдань. Але важливо дотримуватися коректності. Ініціативність не повинна стосуватися критики існуючого робочого укладу, таке точно ніхто не оцінить. Ваше завдання – запропонувати варіанти поліпшення, але не акцентувати увагу на мінусах системи.

Варто також врахувати, що існує категорія керівників, які не люблять ініціативних співробітників, бачачи в них конкурентів. Таких краще визначити ще при проходженні випробувального терміну, щоб вчасно піти, пошукати місце з грамотним директором, який оцінить креативність та не перешкоджатиме розвиватися в професійному плані.

Зберігайте ентузіазм

Завдання новачка – з перших днів продемонструвати захопленість своєю роботою. Це проявляється буквально у всьому: пунктуальності, абсолютному зануренні в поставлені завдання. Навіть якщо ви освоїлися в колективі і відчуваєте себе «у своїй тарілці», розслаблятися не варто. Не поспішайте витрачати робочий час на соцмережі, курилки і розкладання пасьянсу, не намагайтеся знайти лазівки, щоб раніше піти додому. Все це ніяк не підкреслить ентузіазм, а стане величезним мінусом при вирішенні керівництва залишити вас в штаті чи ні.

Пам`ятайте, ви на випробувальному терміні. Це означає, що за вами постійно спостерігають, кожна дія піддається оцінці і беруться до уваги будь-які деталі: від захопленості робочим процесом до поведінки.

Як вчинити, якщо не склалося

Бувають ситуації, коли протягом випробувального терміну претендент на посаду розуміє, що перспектива працевлаштування в цій компанії його не приваблює. У таких випадках не варто витрачати час та працювати «через не хочу», в надії що звикнете і все наладиться. Краще одразу піти на пошуки нового місця, яке буде до душі.

Важливо: не «рубайте з плеча», збираючись піти. Про своє рішення потрібно попередити керівника заздалегідь, якщо потрібно, то коректно поясніть причини, постарайтеся піти на хорошій ноті. Навіть якщо є впевненість, що з цими людьми більше не доведеться співпрацювати, краще зберегти нормальні відносини.

Пам`ятайте, що всі керівники, так чи інакше, спілкуються між собою, і негативні відгуки про вас від одного можуть стати вагомою причиною для іншого відмовити вам у працевлаштуванні.

https://jobs.ua/

Підготувала Зоряна НЕФРИТ

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад