EVENT-менеджер. Що ховається за цією професією?

Той, хто багато і результативно працює, повинен добре відпочивати. У світі серйозного західного бізнесу це твердження давно стало аксіомою і керівництвом до дії. Успішні вітчизняні підприємці зараз теж вважають хорошим тоном укріплювати корпоративний дух в своїх фірмах за допомогою професійно організованих розважальних заходів. Але щоб шоу для передовиків капіталістичної праці вдалося на славу, його повинна влаштовувати людина ще досить рідкісної у нашій державі, але дуже перспективної професії - event-менеджер.
Отже, event-менеджер (в перекладі з англійського «event» - подія) - людина, яка займається організацією і координацією різних свят на користь компаній, груп людей або приватних осіб. Event-менеджмент поділяють на корпоративний і комерційний. Зрозуміло, що ті, хто спеціалізується на першому, обслуговують фірми, на другому - приватних осіб. Зазвичай до «витівників» звертаються ті, у кого є гроші, але немає вільного часу для здійснення своїх планів, або ж ті, хто звик довіряти виконання таких завдань професіоналам.
Що ж входить в їхню компетенцію? Багато спроможних людей вважають за краще відзначати значимі для них події, на зразок ювілею, весілля або професійного тріумфу, з розмахом. І тут без допомоги працівників спеціалізованого агентства не обійтися.
До речі, варто відзначити, що вітчизняні event-менеджери з готовністю беруться реалізувати найоригінальніші задумки клієнтів. Концерт класичної музики на станції метро? Банкет по вищому розряду на льоду фінської затоки? Це вже пройдені етапи в event-індустрії. Хто знає, можливо, в найближчій перспективі такі фахівці стануть відправляти спроможних панів на пікнік на вершину Евересту або проводити екскурсії на навколоземній орбіті. На думку метрів, навіть найшаленіша ідея (якщо вона не належить хворому-психопатові) має право на втілення. Головне, щоб був запропонований відповідний бюджет.
Звичайно, в зоні особливого професійного інтересу event-менеджерів знаходиться корпоративний сектор. Це величезне поле діяльності: можна проводити різні презентації, ділові зустрічі, конференції, просувати торговельні марки за допомогою яскравих акцій, що запам'ятовуються. Загалом, якщо раніше профспілкові попередники event-менеджерів виводили народ на бігову доріжку для галочки, то сьогодні це стало частиною маркетингової стратегії.
Такі спеціалісти поділяються на штатних співробітників компаній (зазвичай подібну розкіш можуть дозволити собі достатньо крупні корпорації), працівників спеціалізованих агентств і «вільних художників», що колись створили собі ім'я і завдяки цьому не відчувають нестачі в клієнтурі. Крім того, до представників даної професії можна віднести арт-директорів нічних клубів, організаторів різних психологічних заходів (наприклад, тренінгів спілкування або тренінгів знайомств, мета яких - в невимушеній обстановці, наприклад, заміського пансіонату навчити самотніх, часом закомплексованих учасників налагоджувати стосунки з незнайомими людьми).
Варто сказати і про те, що в окремих фірмах роль еvent-менеджера бере на себе сам бос, менеджер з персоналу або штатний психолог. Але далеко не завжди подібний універсалізм, особливо якщо він базується на поверхневому (або дилетантському) розумінні завдання, що стоїть, призводить до позитивних результатів.
Професійні обов’язки
Це лише здається, що немає нічого простішого, ніж влаштувати яке-небудь свято або презентацію. Насправді за кожною вдалою вечіркою, будь-якою церемонією нагородження або весіллям - колосальна організаторська робота. Судіть самі: спочатку еvent-менеджер повинен вислухати масу більш-менш виразних побажань замовника, після чого скласти і передати на затвердження сценарний план заходу. А потім зібрати воєдино в потрібний день і годину всі необхідні ресурси, та так, щоб якість виявилася на висоті, і до того ж вкластися в бюджет.
Той, хто вважає, ніби професійні будні «витівника» складаються з одних гламурних вечірок, дегустацій вишуканих шедеврів гастрономів і вин, глибоко помиляється. Посваритися з нетверезим капітаном круїзного кораблика, на палубі якого через декілька годин повинна відбутися корпоративна вечірка в піратському стилі, до хрипоти торгуватися з постачальником повітряних кульок або троянд, особисто проінструктувати офіціантів, щоб ті подали гостям шампанське точно у момент бою курантів, ні раніше, ні пізніше, проконтролювати, як йдуть справи на кухні, - все це повсякденна реальність для такого фахівця. Втім, як і яскраві вогні клубних залів і спілкування із зірками шоу-бізнесу. А ось ще деякі типові обов'язки еvent-менеджерів:
• уміти порозумітися з будь-яким клієнтом, щоб спільно виробити план проведення акції;
• мати в запасі готові програми-стратегії для корпоративних заходів: конференцій, семінарів, тематичних поїздок, тренінгів, щоб при необхідності запропонувати їх як опробуване на практиці рішення;
• знаходити на оптимальних умовах відповідний майданчик, устаткування, учасників шоу тощо;
• домовлятися і контролювати виконання умов контракту із субпідрядниками, задіяними в реалізації проекту;
• управляти персоналом, що бере участь у підготовці і проведенні акції, а також ефективно взаємодіяти з власною командою;
• вчасно інформувати замовника про хід підготовки заходу, психологічно грамотно залагоджувати будь-які конфлікти з клієнтом в процесі співпраці;
• здійснювати попередній розрахунок бюджету проекту і контролювати його поступове виконання.
Тонкий смак, сталева хватка
Все перераховане - лише невеликий перелік рис, якими повинен володіти успішний еvent-менеджер. До того ж у цій професії складно обійтися без художніх, творчих здібностей, проте потрібно бути ще і трохи технарем, щоб розуміти, як влаштована аудіо- і освітлювальна апаратура, генератори туману, механіка сцени тощо.
Ну і, звичайно, сама назва даної професії передбачає, що людина зобов'язана бути прекрасним організатором. Менеджерові будь-якого профілю не обійтися без уміння розставляти пріоритети і за будь-яку ціну досягати поставлених проміжних і кінцевих завдань, без здатності працювати з великою кількістю всілякої інформації, скрізь встигати і з усіма уміти домовитися. Додайте сюди харизму (без неї професійному конферансьє і арт-директорові не обійтися), талант переконання - і ви отримаєте портрет успішного event-менеджера.
«Конкуренція на ринку відчутна, - розповідає event-менеджер Ірина. - Щоб потенційний замовник не попрямував в інше агентство, треба володіти інформацією і уміти одразу відповісти на будь-яке його питання. Якщо ви чогось не знаєте і попросите перспективного співрозмовника передзвонити пізніше, швидше за все, він звернеться до компетентнішого фахівця. Отже, ви зобов'язані мати повні відомості про все і уміти дохідливо, буквально на пальцях, пояснити клієнтові, що дешевий «звук» за пару сотень доларів лише оглушить гостей вечірки, і вони не зможуть нормально спілкуватися. До того ж неякісні динаміки у будь-який момент здатні вийти з ладу. Зате дорога професійна апаратура створить абсолютно особливу, душевну атмосферу в залі і на танцмайданчику. Причому так само доведеться «розжовувати» для вередливого замовника кожен нюанс.
Якщо ж говорити про п’ятірку першочергових рис, якими повинен оволодіти еvent-менеджер, то це:
- комунікабельність, відвертий життєрадісний характер;
- висока працездатність і стресостійкість;
- креативне мислення;
- прагнення до постійного самовдосконалення;
- природжені лідерські риси.
Флегматикам, домосідам, людям, схильним до сидячої, строго регламентованої діяльності, краще поберегти нерви і пошукати спокійніший спосіб заробляти гроші.
Освіта
Поки що в нас немає вищого учбового закладу, що цілеспрямовано готує event-менеджерів, хоча в програму багатьох вузів включені схожі курси. За бажанням можна отримати одну з суміжних спеціальностей, наприклад продюсера і режисера вистав і свят, шоу-програм. Новачкам краще будувати кар'єру, почавши з підготовки на курсах або з відвідин майстер-класів, спеціалізованих конференцій і семінарів для event-менеджерів.
Але слід відзначити, що зараз в професію в більшості випадків приходять люди, що взагалі не мають спеціальної освіти. Найчастіше серед event-менеджерів зустрічаються колишні музиканти, актори, художники, дизайнери, журналісти, історики. Дуже згодяться і знання у сфері психології.
До речі, агентства самі готують нових співробітників, приймаючи на роботу стажерів і зараховуючи кращих з них в штат. Більше того, в багатьох таких фірмах не дуже вітають недавніх випускників з продюсерськими або режисерськими документами, які одразу претендують на високі позиції. Практика показує, що ні в одному вузі не можуть навчити влаштовувати свята, тому кожному дипломованому фахівцеві все одно доведеться освоювати професію з азів. Насправді успіх в event-менеджменті визначається поєднанням набутого життєвого досвіду і наявних особистих рис. А ще дуже важливим є досвід, що дає змогу з часом осягнути усі тонкощі ремесла, і величезне бажання досягти висот в улюбленій справі.

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад