Поради для тих, хто проходить психологічне тестування

Багато компаній при прийманні на роботу використовують усілякі опитування, тести, анкети. Тут також існують свої «підводні камені», про які повинен знати кожний, хто влаштовується на роботу. Отже, потрібно запам'ятати:
Ви маєте право запитати у психолога назву тесту, який з вами проводять. Це може вам згодитися.
На результати тестування може сильно вплинути обстановка. Якщо вам не подобаються умови тестування (галасливо або погане світло) попросіть поліпшити умови, особливо якщо проводиться перевірка ваших здібностей, інтелекту. Просіть в максимально коректній формі, інтелігентно, нікого не дратуючи. Якщо вам відмовлять - то цілком імовірно це такий задум, частина плану. Якщо проводиться обстеження групи, то просіть поліпшити обстановку тільки вам, просто незважено.
Багато тестів проводяться з обмеженням і фіксуванням часу. Довідайтеся у психолога максимально повної інформації про обмеження, скільки приділяється на відповіді часу. Приходьте на діагностику обов'язково з годинником: по-перше, це може вам допомогти із плануванням часу на відповіді, а по-друге, відсутність годинника може позначитися на вашому іміджі. Якщо психолог рахує із секундоміром - робіть, звичайно, завдання якнайшвидше. Якщо ні - використайте всі шанси розтягти час. Наприклад, якщо психолог зачитує питання групі - обов'язково просіть психолога повторити незрозуміле або складне питання, наприкінці навіть попросіть дати особисто вам перелік усіх питань. Якщо ви працюєте індивідуально зі списком питань або тестовим зошитом - це великий для вас плюс. Обмежень за часом немає. Сидіть й думайте на здоров'я, нікуди не кваптеся.
Якщо не впевнені в собі при проходженні психологічної діагностики (психодіагностики), то виберіть зі своїх знайомих людей того, хто, як вам здається, ідеально відповідає тій ніші, яку ви намагаєтеся зайняти або відстояти. Відповідайте, як відповів би він.
Багато тестів містять «шкалу неправди», тобто мають ряд провокаційних питань. Наприклад, в інструкції написано, що в тесті немає правильних і неправильних відповідей - не довіряйте цьому.
Іноді зустрічаються такі тести, у яких одне питання або ствердження зустрічаються двічі. Відповіли по-різному - вам плюс по «шкалі неправди». Намагайтеся дослівно запам'ятовувати питання й відповідати однаково на однакові.
Потрібно пам'ятати, що будь-яке опитування «настроєно» на середнью людину, яка схильна себе прикрашати, опитування робить виправлення на природне бажання середньої людини себе прикрасити.
По завершенні процедури тестування спробуйте зробити копію протоколу обстеження бланка зі своїми відповідями. Вони можуть вам стати в нагоді для апеляції (до якої, звичайно, краще не доводити), і напевно, допоможуть уникнути у висновку одного-двох негативних про вас суджень. Якщо звернетеся до знайомого психолога - той допоможе і вкаже на ваші промахи.
Якщо ви навіть і не підозрюєте за якими критеріями ви будете відбиратися і відсіюватися, то тримайте в голові наступну сімку людських якостей за якими, в більшості випадків, іде відбір:


«Чудова сімка»
Інтелект (ну кому потрібний дурний співробітник?!).
Чесність (головбухів, як правило, це не стосується).
Товариськість (навіть шпигуни повинні вміти товаришувати!).
Організаторські здібності (якщо вас відбирають за допомогою психологічних тестів - це значить, що швидше за все у вас рано чи пізно з'явиться шанс покерувати – це факт!).
Врівноваженість, емоційна стійкість (для начальника дуже важлива передбачуваність поводження співробітника).
Раціональність (ви повинні ефективно використовувати свій робочий час).
Інтернальність (свої промахи ви приписуєте собі, здатні робити конструктивні організаційні висновки, прагнете до особистого росту).

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад