Вороги кар’єри і як з ними боротися

Вороги кар’єри і як з ними боротися

Іноді, розвитком кар’єри є рух з перешкодами: нетривалі прориви, шлагбауми, потім знову ривок вперед, підніжка, ковзання вниз, наполегливе вилізання вгору. Гладкої кар’єри, без потрясінь, без боротьби немає ні у кого. Тільки у постійному подоланні перешкод може сформуватися характер, стійкість людини. Якби не було постійного переступання через труднощі, людство, може, зупинилося б в розвитку. Для людини цілеспрямованої перешкоди на шляху кар’єрного зростання не є непереборними перешкодами, швидше стартовими майданчиками для подальшого ривка. Отже, що є перешкодами на шляху побудови успішної професійної діяльності?

Найголовніший ворог

У будь-якої людини є один, але дуже сильний супротивник і ворог - вона сама. На шляху до кар’єри тільки власна лінь, неорганізованість, неуважність та інші недоліки характеру можуть представляти серйозну загрозу. Адже виховувати себе буває у багато разів складніше, ніж виховувати інших. Можна навіть не володіти серйозними недоліками - досить просто мати сумніви у власних силах. Цього буває досить, щоб кар’єра людини ніколи не відбулася. Невпевненість в собі заважає піднятися людині кар’єрними сходами. Думки: «А чи зможу я?», «Чи вистачить сил?» не можуть позначитися позитивно на професійній діяльності людини. У такій ситуації, коли людина сама стає перешкодою на своєму ж шляху, може допомогти тільки постійна робота по удосконаленню особи. Можна записатися на курси або тренінги, які допоможуть повірити в себе, розкрити свій потенціал, розкрити ворота внутрішнім резервам характеру.

Найближчий ворог

Іноді перешкодою в кар’єрі може стати сім’я, тобто, людина або люди найближчі. Сімейні обов’язки, бажання проводити більше часу з сім’єю можуть стати серйозною перешкодою в просуванні вперед. Тоді напрошується вивід: не одружуватися або не виходити заміж. Але, як показує статистика, переважна більшість успішних ділових людей - люди сімейні. Значить, це можливо - оптимально поєднувати сімейні обов’язки з обов’язками професійними. Треба тільки навчитися знаходити золоту середину у відносинах з сім’єю і роботою. Звичайно, це нелегко - людина не може розірватися і бути одночасно в двох місцях, але компроміси і існують на те, щоб їх використовувати в своїх цілях.

Найвпливовіший ворог

Це, звичайно, керівник. На шляху до кар’єри він може стати непереборною перешкодою. Незлюбивши когось, керівник може назавжди перекрити йому шлях вгору. І тут нічого не поробиш: тільки зміна керівництва може допомогти в даній ситуації. Є, звичайно, сумнівний вихід: наступивши на горло власної гордості, можна спробувати повернути хороше ставлення до себе начальника через дрібне догоджання. Але цей варіант, як мовиться, без коментарів.

Найзаздрісніший ворог

Найзаздрісніший і найлицемірніший ворог - це власні колеги. Дрібні шкоди, інтриги, доноси - хоч і не таке виразне злодійство, але досить неприємне. Серйозних перешкод для кар’єри вони не несуть, але бувають прикрі варіанти. Метод боротьби - ігнорування. Не варто опускатися до чвар і розбрату. Час покаже, хто має рацію, а хто - ні.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад